© kristin matthyssen

Familiezaak al eeuw toevluchtsoord voor groene vingers en dierenfans: “Vava Stan droeg een zak graan van 50 kilo in één hand”

Weinig eeuwelingen die er zo kwiek uitzien als Jacobin in Westmalle. De zaak waar je alles voor tuin en dier vindt, viert zijn honderdste verjaardag. In 2006 sloot Jacobin zich aan bij Horta. Bijzonder is dat Jacobin al honderd jaar in handen is van dezelfde familie.

Kristin Matthyssen

Om de verjaardag te vieren, schenkt Horta Jacobin het hele jaar elke maand een ander gadget aan haar klanten. De winkel voor mensen met groene vingers en dierenliefhebbers is al een eeuw een begrip op de Antwerpsesteenweg in Westmalle.

“De exacte startdatum hebben we niet teruggevonden, maar het was mijn grootvader Stan Jacobin die in 1919 een winkel begon die zich richtte op landbouwers. Ze konden er terecht voor hun zaden, meststoffen en veevoeders”, zegt Leo Correwijn (74). “De winkel lag aan de overzijde van de Antwerpsesteenweg, waar nu kledingzaak Tjiep gevestigd is.”

Stan was veekoopman. “Naar het schijnt was mijn grootvader zo sterk als een paard. Hij tilde met één hand vlotjes een zak van 50 kilo op”, vertelt Leo. “Dat was nodig, want Stan Jacobin ging de zaden en granen aan de kade in Antwerpen halen. Hij vertrok hier met de boerentram in Westmalle, maar mocht, wanneer hij geladen terugkeerde met zijn zak, de stadstram niet nemen. Hij droeg die zak dan van de kade helemaal tot aan de Turnhoutsepoort, waar hij op de boerentram stapte. Mijn grootvader was een speciale figuur, want hij voerde honderd jaar geleden al zaden uit Denemarken in.”

© rr

Duiven- en vogelvoer

Stan Jacobin trouwde met Leonie Buylinckx. Het koppel kreeg drie dochters, van wie de oudste, Mit Jacobin, in 1945 in de zaak kwam. Toen Stan wegviel, breidde ze haar winkel uit met duiven- en vogelvoer.

“In 1974 besloot mijn moeder het rustiger aan te doen”, vertelt Leo. “Mijn vrouw Josephine Eelen (73) en ik besloten de winkel te vergroten. Sommige duivenmelkers wilden per se dat moeder Mit hun graan bleef inscheppen. Die grote open bakken vol granen waren een plezant gegeven. Jong en oud graaide graag met zijn handen door die granen.”

© rr

Leo en Josephine vergrootten in 1976 voor de tweede keer de winkel tot 800 vierkante meter. Dat was nodig, want het assortiment breidde uit, met honden- en kattenvoer en grasmaaiers.

“Toch waren we in 1991 alweer uit ons gebouw gegroeid. We hebben dan een nieuw pand gebouwd van 2.000 vierkante meter groot op de Antwerpsesteenweg, op 200 meter van de oude winkel”, vertelt Leo.

Sinds 2010 staan dierenliefhebbers Vicky (40) en Hanne (34) Correwijn, de twee dochters van Leo en Josephine, aan het roer. “Duivenmelkers zijn er niet veel meer”, zeggen de zussen. “Maar de accessoires voor honden en katten zijn enorm uitgebreid de voorbije jaren en verkopen ook goed. Net als kippen- of paardenvoer.”

Naast een gamma levende planten kun je bij Horta Jacobin ook nog steeds terecht voor een goudvis, cavia of konijn. Vicky en Hanne groeiden praktisch op in de winkel. Er zijn foto’s waarop ze in de winkel met de tuinkabouters zitten te spelen. “De tuinkabouters: dat is ook zo’n rage die voorbij is”, lacht Leo.

Horta Jacobin heeft nu vijf personeelsleden in loondienst. Van de familie is naast Hanne en Vicky ook vader Leo op zijn 74ste nog niet weg te slaan uit de winkel. “Ik heb dit altijd zo doodgraag gedaan”, zegt hij. “Als ik als kind van school kwam, ging ik eerst zakken uitschudden in de winkel. Mijn moeder moest echt roepen: Leo, huiswerk maken!