Direct naar artikelinhoud
ReceptTineke Sluijter

Roergebakken kip met gele saus van gefermenteerde sojabonen

Roergebakken kip met gele saus van gefermenteerde sojabonen
Beeld RV

Gele bonensaus is gemaakt van gefermenteerde gele sojabonen. Het klinkt niet al te smakelijk, maar fermenteren is eigenlijk niets anders dan voedingsmiddelen gecontroleerd laten verrotten. Mooier kan ik het niet maken.

Fermenteer je sojabonen, dan heb je een ingrediënt dat in diverse Aziatische landen de basis vormt voor soepen of sauzen. Er zijn zwarte, bruine en groene rassen van de sojaboon, maar de meeste zijn geel. Deze saus is gemaakt van de gele en dus 'gewone' sojabonen. In Japan is gele bonensaus de basis voor miso. Welke variant van de gele bonensaus u kiest (er zijn Koreaanse, Vietnamese, Chinese en Japanse), maakt niet zoveel uit. Maar u moet er waarschijnlijk wel voor naar de toko. In de supermarkt heb ik hem nog niet gevonden.

Snijd de kipfilet in blokjes, pel de knoflookteentjes en plet ze met de zijkant van een mes. Leg de gekneusde teentjes in een kom. Voeg hier de rijstwijn, gele bonensaus, sojasaus en honing aan toe. Roer goed om en schep dan de kipblokjes erdoor. Dek de kom af en laat de kip in de koelkast minimaal een uur marineren.

U moet er waarschijnlijk wel voor naar de toko

Leg de gedroogde shiitake in een kom en giet er kokend water over. Laat de paddestoelen een kwartiertje marineren. Haal ze uit de kom, verwijder het harde steeltje en snijd ze in reepjes. Maak de sperziebonen schoon, verwijder de puntjes, breek ze doormidden en spoel af in een vergiet onder de koude kraan. Kook de boontjes vijf minuten in kokend water met wat zout. Uit laten lekken. Snijd de voorjaarsuitjes in dunne ringetjes.

Haal de kip uit de marinade en bestrooi met de maïzena. Even omscheppen. Verhit de olie in een wok en roerbak de blokjes kipfilet een minuut of vijf op niet te hoog vuur. Roerbak de sperziebonen een minuutje mee en voeg de shiitake toe. Roerbak nog een minuut of twee. Voeg de taugé toe. Even omscheppen en het gerecht overdoen op een voorverwarmde schaal. Garneer met de ringetjes bosui. Geef bij dit gerecht een kom gekookte pandanrijst en voor de liefhebber een kommetje met in dunne ringetjes gesneden rode peper.

Ingrediënten voor 4 personen:

600 gram kipfilet

2 teentjes knoflook

2 eetlepels rijstwijn

1 eetlepel gele bonensaus

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel honing

200 gram sperziebonen

4 gedroogde Chinese paddenstoelen (shiitake)

125 gram taugé

2 voorjaarsuitjes

1 flinke eetlepel maïzena

2 eetlepels olie

Recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter. Lees meer recepten op trouw.nl/recepten.