"Heel wat uitvoerende taken zijn weggevallen, huidige secretaresses hebben een expertenjob"

Zeg niet 'secretaresse', maar 'meertalige professional': "Secretaresse is een verouderde term"

De term 'secretaresse' is dringend aan vervanging toe. Dat zegt Linda Cappelle, CEO van HR-speler Bright Plus en auteur van 'Goodbye assistant, hello professional' naar aanleiding van de 'dag van de medewerker'. Die dag wordt in de volksmond nog vaak 'secretaressedag' genoemd. Cappelle pleit voor de term 'meertalige professional'.

Het is de 3e donderdag van april en dat betekende jarenlang 'secretaressedag'. Sinds enkele jaren wordt die dag ook vaak 'dag van de medewerker' genoemd. Dat hebben we aan UNIZO te danken. Linda Cappelle is daar alvast blij mee, geeft ze aan in 'De wereld van Sofie' op Radio 1.Ā 

"Secretaressedag is een gebeuren dat is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. Daarna is het overgewaaid naar Europa. Dat wil ook zeggen dat die functie enorm is geƫvolueerd. Het is een verouderde term, en het is verbonden met heel wat clichƩs."

Hoe de functie evolueerde

Zelf startte Capelle ook als 'secretaresse', maar ze werkte zich op tot CEO van HR-speler Bright Plus, het rekruteringsbureau dat voorheen bekend stond als Secretary Plus. Ze zag de job van secretaresse veranderen.

"Meer dan 25 jaar geleden ben ik begonnen als personal assistant. Vandaag ben ik algemeen directeur en werk ik zelf samen met een personal assistant. Als ik vergelijk welke job ik toen heb uitgeoefend en welke job zij nu doet: dat is een wereld van verschil."

"Bedrijven moeten alsmaar sneller en efficiƫnter gaan werken, en zetten meer in op digitalisering en automatisering", zegt Cappelle. "Dit zorgde ervoor dat heel wat uitvoerende taken die de secretaresse van weleer deed voor een stuk zijn weggevallen."

Een secretaresse of management assistant zit niet meer in de vergaderzaal om te notuleren

Linda Cappelle, auteur van 'Goodbye assistant, hello professional'

"Ik doe zelf mijn agendabeheer bijvoorbeeld, en zal zelf een vergaderverzoek uitsturen Of we gebruiken tools om de vergadering op te nemen, of maken zelf notities via systemen zoals OneNote. Er zit dus geen secretaresse of management assistant in de vergaderzaal om te notuleren."

Beluister: Linda Cappelle in het Radio 1-programma 'De wereld van Sofie'Ā 

"De uitvoerende taken (van secretaresses, red.) zijn geƫvolueerd naar meer faciliterende en coƶrdinerende taken. Vandaag zien we ook meer gespecialiseerde taken. Ze hebben een rol in projecten die van A tot Z afgewerkt worden. De management assistant werkt niet meer alleen voor de manager, maar samen met de manager en het team."

"In vergelijking met vroeger is dit een gloednieuwe functie. De management assistant heeft veel meer een expertenjob."

Wat Cappelle betreft, moeten we dus dringend af van het beeld dat een secretaresse koffie brengt naar de baas, en mailtjes stuurt in zijn of haar plaats. De term wordt ook enkel met vrouwen geassocieerd.

Een nieuwe functie, een nieuwe naam: meertalige professional

De bedrijfswereld is geƫvolueerd, de functie is geƫvolueerd, en daar hoort ook een nieuwe term bij, vindt Cappelle. "We zijn op zoek gegaan samen met hogescholen en universiteiten, en assistants zelf. Zo kwamen we tot ƩƩn verzamelnaam: de meertalige professional."

Onder die verzamelnaam zitten dan verschillende functies omvat: marketing assistant bijvoorbeeld, management assistent, personal assistant of recruiter. "Ze verwijzen naar de specialisatie."

'Dag van de medewerker' vind ik een brede, vage omschrijving

Linda Cappelle, auteur van 'Goodbye assistant, hello professional'

Waarom ook de meertaligheid benoemen op het visitekaartje? "Omdat het noodzakelijk is in die rol", zegt Cappelle. "Het belang van talenkennis kan ik alleen maar onderstrepen. We leven nu eenmaal in een land waar veel export wordt gedaan, en waarin we zelf 3 landstalen hebben. Communicatie is ook een belangrijke skill."

De naam 'secretaressedag' raakt stilaan uitgedoofd, moet de term 'dag van de medewerker' dan ook maar beter verdwijnen? "'Medewerker' is een vage, brede omschrijving. Wat mij betreft vieren we gewoon 'de dag van de meertalige professional', ja."

Meest gelezen