Luister naar

De NGK keren juist terug naar de belijdenis

Nieuws
Is bij de vrijgemaakten de binding met de belijdenis losser geworden? Nee hoor. Dát is niet de reden dat met de Nederlands- gereformeerden nu eenheid mogelijk is.
Paul Voorberg
dinsdag 17 oktober 2017 om 03:00

De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) zouden ruiterlijk moeten toegeven dat zij zich vergist hebben in de kerkstrijd van de jaren zestig, schrijft Ad de Bruijne (ND 14 oktober). Zij trokken in die tijd de grenzen inzake binding aan de belijdenis te strak. De GKv hebben alsnog gekozen voor een flexibeler en opener omgang met de belijdenis (‘misschien niet formeel, maar toch zeker in de praktijk van het kerk-zijn’) en zijn opgeschoven naar de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Die weergave van de werkelijkheid is moeilijk te bestrijden. Wat gebeurt er allemaal in de praktijk?

Ik ontmoet in de praktijk van bijvoorbeeld kerkvisitatie veel trouw en royaal vasthouden aan de belijdenis. Op het punt van de formele binding aan de belijdenis klopt deze voorstelling van zaken zeker niet.

Het is juist andersom. In de strijd in de jaren zestig ging het inderdaad vooral om de binding aan de belijdenis. Kenmerk van gereformeerd zijn was altijd dat je je royaal hield aan de belijdenis. Die gaf op een goede manier de leer van de Bijbel weer en als ambtsdager tekende je daarvoor, letterlijk, via een ondertekeningsformulier. Daar namen in de jaren zestig broeders en zusters afstand van. Je kon naar hun mening ook gereformeerd zijn terwijl je hier en daar de belijdenis losliet. De GKv wilden die kant niet op en bleven binding aan de belijdenis verdedigen.

basis hersteld

Wie dat niet wilde en losser en opener met de binding aan de belijdenis wilde omgaan, organiseerde zich ten slotte in de NGK.

Daar zijn de NGK van teruggekomen. Zij willen juist het ondertekenen van de belijdenis weer invoeren. Dáárom is hereniging met de NGK mogelijk. De basis is hersteld, doordat de NGK teruggekomen is van een losse omgang met de belijdenis.

Zo kan een gefuseerde kerk ontstaan die werkelijk gereformeerd mag heten.

De GKv zijn best veranderd. Maar niet op het punt wat hen tot Gereformeerde Kerken maakt. De synode van Ede (2013) heeft juist een nieuw ondertekeningsformulier ingevoerd, dat op een diepere manier bindt aan de Bijbel en de belijdenis.

Ruiterlijk fouten erkennen is altijd een goede zaak. Maar dat moet dan wel op de juiste feiten gebaseerd zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.