Luister naar

Sandd gaat briefpost bezorgen

Nieuws
Postbedrijf Sandd gaat naast pakketjes en zakelijke post ook particuliere briefpost bezorgen. Daarmee is PostNL niet langer het enige bedrijf in Nederland dat deze dienst aanbiedt.
Arjan van der Linden
dinsdag 17 oktober 2017 om 03:00

Apeldoorn

Sinds de invoering van de Postwet 2009 heeft ieder postbedrijf de mogelijkheid om briefpost zoals verjaardagskaartjes, liefdesbrieven en uitnodigingen te bezorgen. Toch is er nog nooit een bedrijf geweest dat zich daaraan heeft gewaagd. Dat komt omdat PostNL de uitvoerder is van de Universele Postdienst (UPD). PostNL krijgt geld van de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland vijf dagen per week de post op de mat krijgt die de dag daarvoor op de bus is gedaan. Dat geld komt uit de verkoop van postzegels. De minister van Economische Zaken bepaalt welk bedrijf de UPD uit mag voeren.

overname

In november vorig jaar stuurde Sandd een brief naar de minister met het verzoek de UPD over te nemen. Sandd is vooralsnog de enige partij die dat ooit heeft geprobeerd. Andere bedrijven zijn daar simpelweg te klein voor, vanwege de strenge voorwaarden die de overheid stelt. Om aan deze voorwaarden te kunnen voldoen is zowel een landelijk bezorgnetwerk als een groot sorteersysteem nodig. Of het verzoek van Sandd ingewilligd gaat worden, is vooralsnog onduidelijk.

Sandd kiest er nu voor om buiten de UPD om particuliere briefpost aan te bieden. Daardoor zijn ze niet gebonden aan de strenge regels van de overheid, maar krijgen ze ook geen geld vanuit de postzegelverkoop. Sandd gaat daarom eigen postzegels verkopen. Die postzegels gaan zestig cent per stuk kosten. Ze zijn daarmee een stuk goedkoper dan de zegels van PostNL, die nu nog 78 en vanaf januari 83 cent kosten.

Keerzijde is wel dat Sandd maar op twee dagen per week (dinsdag en donderdag) briefpost gaat bezorgen, en dat die post niet gegarandeerd de volgende dag in de bus ligt, maar pas na 72 uur. Ook moet de post ingeleverd worden bij één van de slechts duizend ‘Sandd-postpunten’ die er moeten komen, terwijl PostNL ongeveer zeventienduizend postbussen heeft.

‘Het is dan ook een andere dienst dan die wij leveren’, reageert Tahira Limon, woordvoerder van PostNL. ‘Het staat iedereen vrij om een postzegel op de markt te brengen.’

Sandd blijft nog steeds in de race voor de uitvoering van de UPD. De nog te benoemen nieuwe minister van Economische Zaken moet daar een besluit over gaan nemen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.