Koers Tesla verder omlaag nu details reorganisatie vrijkomen en Musk bonus van 56 miljard terugwil

Elon Musk.© REUTERS

Tesla heeft zijn beurskoers op Wall Street woensdag verder zien slinken, terwijl meer details naar buiten kwamen van de grote reorganisatie bij het Amerikaanse autoconcern.

adb
Bron: BELGA

Beleggers zetten het Tesla-aandeel dik 1 procent lager. De fabrikant van elektrische auto’s verloor de afgelopen twee dagen al ruim 8 procent aan beurswaarde, nadat Tesla had aangekondigd wereldwijd ruim 10 procent van de banen – zo’n 14.000 jobs – te willen schrappen. Inmiddels is bekend dat bij de Tesla-vestiging in Buffalo, New York 14 procent van de jobs verdwijnen.

Het bedrijf zal aandeelhouders ook vragen om te stemmen om het enorme loonpakket van topman Elon Musk van 56 miljard dollar uit 2018 weer te herstellen. Een meerderheid van de aandeelhouders had die bonus, gelinkt aan groeidoelstellingen, oorspronkelijk goedgekeurd. De megabeloning in aandelen werd eerder dit jaar echter door een rechtbank in Delaware nietig verklaard omdat die buitensporig zou zijn. Daardoor is “Elon de laatste zes jaar niet betaald voor al zijn werk voor Tesla”, volgens de voorzitter van de raad van bestuur, die dat “fundamenteel oneerlijk” noemt.

LEES OOK. Door één kleine belegger dreigt Elon Musk megabeloning van 55 miljard te verliezen

De aandeelhouders zullen, naar aanleiding van de tegenkanting in Delaware, daarnaast stemmen over een verhuizing van het bedrijf naar Texas. Ook de herverkiezing van directieleden Kimbal Musk (Elons broer) en James Murdoch staat op de agenda tijdens de vergadering op 13 juni in Texas.

LEES OOK. Elon Musk wil Tesla naar Texas verhuizen nadat rechter zijn megabeloning annuleert

Luchtvaartaandelen

Op de beurzen in New York was de stemming over de gehele lijn licht negatief. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 37.753,31 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 5022,21 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,2 procent op 15.683,37 punten.

United Airlines was een grote winnaar met een koerswinst van dik 17 procent. De luchtvaartmaatschappij boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht dankzij de sterke vraag naar vliegtickets. Ook het nettoverlies viel lager uit dan voorzien.

Alaska Airlines wist de aandacht ook op zich gericht, omdat de maatschappij tijdelijk alle vliegtuigen aan de grond hield na een melding van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. De maatschappij kampte met een probleem in zijn systeem om het gewicht en het zwaartepunt voor vluchten te berekenen. Het bleek evenwel geen erg grote kwestie, want na enige tijd konden alle vluchten weer worden hervat. Het aandeel sloot de dag bijna 5 procent hoger.

Begin dit jaar veroorzaakte een opmerkelijk incident met een 737 MAX 9 van Alaska Airlines nog grote zorgen over de veiligheid van die Boeing-toestellen. Toen kwam een deurpaneel tijdens een vlucht los. Over die kwestie, die een crisis bij Boeing inluidde, diende woensdag een hoorzitting in het Amerikaanse congres. Beleggers reageerden daar evenwel amper op. Het aandeel Boeing noteerde aan het eind van de handel 0,2 procent lager.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen