Live Gaza | Californische politie valt binnen in protestkamp UCLA

De oorlog tussen Israël en Hamas dreigt te escaleren naar de hele regio. Volg hier de laatste updates.

red
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Nationale Veiligheidsraad geeft reiswaarschuwing uit voor Malmö, Zweden in aanloop naar Eurovisiesongfestival 

De Nationale Veiligheidsraad van Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor Malmö, Zweden, in de aanloop naar de Eurovisiewedstrijd die volgende week in de stad plaatsvindt. De waarschuwing is gebaseerd op “een gegronde vrees dat terroristische actoren zullen profiteren van anti-Israël sentimenten om Israëli's die naar Eurovisie komen te raken,” aldus de Raad. De reiswaarschuwing blijft beperkt tot de periode rond de Eurovisie-evenementen, die eindigt op 11 mei.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Opinie

De ontruiming van gebouwen en de campus van de Columbia University, waar vreedzame activisten eisten om een einde te maken aan de oorlog in Gaza, markeert een dieptepunt in de impact van de pro-Israëlische lobby op het Amerikaanse binnenlands en buitenlands beleid. Dat schrijft Tom Moerenhout, professor Internationale Politiek aan Columbia University.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

In beeld | Politie ontruimt UCLA

AFP
AP
AP
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

VN-rapport: "79.000 gebouwen in Gaza zijn volledig verwoest, wederopbouw zou tot 2040 duren"

Minstens 370.000 woningen in Gaza zijn beschadigd. Daarvan zijn er 79.000 volledig verwoest. Dat stelt een nieuw VN-rapport. Er wordt geschat dat het tot 2040 zou duren om de verwoeste huizen te herbouwen, indien Israël een vervijfvoudiging van het bouwmateriaal toelaat tot Gaza. De beschadigde huizen repareren is nog niet meegerekend in de schatting.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Californische politie valt pro-Palestijns protestkamp binnen aan UCLA

Honderden gehelmde politieagenten zijn donderdag vroeg een centraal plein van de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) binnengegaan om het pro-Palestijnse protestkamp te ontruimen. Dat meldt Reuters. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

Woensdag rond 18 uur lokale tijd beval de politie demonstranten op de universiteit om hun kamp te verlaten, maar honderden mensen negeerden de eis. Lokale media schatten dat 300 tot 500 mensen nog in het kamp verschanst waren. Nog eens zo'n 2.000 mensen hadden zich buiten de barricades verzameld om steun te betuigen.

De politie stond urenlang aan de rand van de tenten, voor ze uiteindelijk de demonstranten insloten, het kamp binnenvielen en demonstranten arresteerden die weigerden te vertrekken. De politieagenten droegen schilden en wapenstokken, meldt Reuters ook.

Sommige demonstranten hadden helmen, brillen en ademhalingsmaskers opgezet in afwachting van de belegering. Reuters meldt dat honderden activisten in koor "shame on you" riepen naar de politie. Een kleinere groep demonstranten met Israëlische vlaggen drong er bij de politie op aan om het kampement te sluiten, terwijl ze riepen: “Hey, ho, the occupation has to go." 
 
Voor de politie binnenviel, had ze de demonstranten met luidsprekers gevraagd om het tentenkamp, dat de grootte heeft van een voetbalveld, te verlaten. 
AFP
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Palestijnse veiligheidsdienst doodt schutter Islamitische Jihad in zeldzame interne botsing

Palestijnse veiligheidsagenten hebben donderdag op de Westelijke Jordaanoever een schutter van de Islamitische Jihad gedood tijdens een zeldzame interne botsing waarvan de omstandigheden nog onduidelijk zijn. Dat bericht persagentschap Reuters. De factie van de overleden strijder beschrijft het incident als een Israëlische "moordaanslag." 

Een woordvoerder van de Palestijnse veiligheidsdiensten zei dat een eenheid tijdens nachtelijke patrouilles onder vuur kwam te liggen. Ze schoten terug en raakten de schutter in kwestie, die afgevoerd werd naar het ziekenhuis en daar overleed aan zijn verwondingen. 

De berichten konden nog niet onafhankelijk geverifieerd worden.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Dodental Gaza stijgt

Ten minste 34.596 Palestijnen zijn gedood en 77.816 raakten gewond bij Israëlische aanvallen op Gaza sinds 7 oktober. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid. Het voegde eraan toe dat er 28 doden en 51 gewonden zijn gevallen in de laatste 24 uur. 
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Meer dan 400 aanvallen op gezondheidsinfrastructuur in Gaza sinds 7 oktober, stelt WHO

Tijdens de oorlog in Gaza heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 443 aanvallen op gezondheidsvoorzieningen of medisch personeel geteld. Daarbij kwamen in totaal 723 mensen om. 924 anderen raakten gewond. 

De omvang van de schade wordt nog steeds onderzocht in sommige van deze faciliteiten, waaronder het Nasserziekenhuis in Khan Younis, dat in februari werd belegerd en aangevallen door Israëlische troepen.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Hamas reageert "negatief" op staakt-het-vuren en plan voor vrijlating van gijzelaars, maar besprekingen gaan door

Een hooggeplaatst lid van Hamas heeft het persbureau AFP vannacht verteld dat de reactie van de groep op de voorgestelde wapenstilstandsovereenkomst, die tot stand is gekomen door bemiddeling van Egypte en Qatar, op dit moment “negatief” is, maar dat de besprekingen nog aan de gang zijn.

Het doel van de groep blijft een “einde aan deze oorlog”, vertelde Suhail al-Hindi aan AFP. Naar verluidt streeft Hamas naar een volledige terugtrekking van de Israëlische troepen in Gaza, met het voorstel dat er dan een langdurig wederopbouwprogramma voor het gebied komt waarbij de groep zich ertoe verbindt geen militaire faciliteiten te herbouwen.

Dat staat haaks op de doelstellingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die heeft laten weten dat Israël van plan is een grondoperatie in Rafah uit te voeren, ongeacht de uitkomst van een akkoord. Israël beweert dat Hamasstrijders naar het zuiden van de Gazastrook zijn gevlucht. “We zullen Rafah binnengaan en we zullen de Hamasbataljons daar uitschakelen, met of zonder een akkoord,” zei Netanyahu deze week.

Hamasleider al-Hindi, die AFP telefonisch te woord stond vanuit een geheime locatie, zei dat er “grote belangstelling is van Hamas en alle Palestijnse verzetsgroepen om een einde te maken aan deze krankzinnige oorlog tegen het Palestijnse volk, die alles heeft verteerd”.

“Maar het zal niet tegen elke prijs zijn", voegde hij eraan toe, benadrukkend dat de groep “onder geen enkele omstandigheid de witte vlag kan hijsen of zich kan overgeven aan de voorwaarden van de Israëlische vijand”.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Leestip

De zenuwen nemen toe in Jeruzalem. Zondag meldde The New York Times dat het Internationaal Strafhof in Den Haag weleens arrestatiebevelen tegen Israëlische leiders zou kunnen uitvaardigen vanwege hun optreden in Palestijns gebied, met name de Gazastrook. 
Marjan Justaert
Marjan Justaert

Israël-aanhangers vallen met buitensporig geweld pro-Palestijns protestkamp aan in Los Angeles


Enkele uren nadat woensdag in de Amerikaanse staat New York 300 demonstranten van pro-Palestijnse acties op verschillende universitaire campussen werden opgepakt, werden demonstranten in Los Angeles het slachtoffer van een drieste aanval. Het pro-Palestijnse tentenkamp op de universitaire campus UCLA, van waaruit al twee weken vreedzaam actie wordt gevoerd, kreeg woensdag onverwacht bezoek van veelal gemaskerde mannen met stokken en hamers.

"Ze kwamen op ons af en vielen ons aan met veel geweld, terwijl wij hen helemaal niets misdaan hadden", vertelt Kaia Shah, een onderzoekster aan de universiteit, aan persagentschap Reuters. Student Benjamin Kersten, lid van de beweging Jewish Voice for Peace, spreekt van een "vreselijke nacht vol geweld". "Terwijl het Congress debatteert of Joodse studenten zich wel veilig genoeg voelen op universitaire campussen, waren er hier Joodse studenten die aanvallen moesten doorstaan van gewelddadige Israël-aanhangers."

Video's van ooggetuigen tonen hoe een groep met stokken gewapende individuen inbeukt op de demonstranten, en wild om zich heen slaat. Dranghekken worden omver gegooid, het solidariteitskamp - opgebouwd met houten palletten, stalen buizen en kartonnen borden - wordt deels vernield. De aanvallers zijn duidelijk ouder dan de studenten en gebruiken ook pepperspray. Sommigen schreeuwen Joodse slogans of zingen Palestijnse protestliederen. Op verschillende plaatsen breken één-tegen-één gevechten uit.

Op de beelden is te zien hoe de ordediensten vanaf de zijkant toekijken. Volgens verschillende pro-Palestijnse demonstranten duurde het vier uren alvorens de agenten uiteindelijk in actie schoten. Inmiddels zou de politie wel degelijk hebben ingegrepen, en zijn er massaal agenten aanwezig op de UCLA-campus. Hoeveel gewonden er mogelijk gevallen zijn, is nog niet duidelijk.
Marjan Justaert
Marjan Justaert

Colombiaanse president Petro zegt diplomatieke relaties met Israël te willen verbreken


Gustavo Petro, de president van het Zuid-Amerikaanse land Colombia, heeft woensdag gezegd dat hij de diplomatieke relaties tussen zijn land en Israël wil verbreken vanwege het conflict in Gaza. De president sprak dat voornemen uit tijdens een 1 mei-toespraak in Bogota, waar hij ook zijn sociale en economische hervormingen in de verf wilden zetten. "Landen kunnen niet wegkijken van wat gebeurt in Gaza", zei hij nog.

De president deelde er ook mee dat Colombia de aankoop opschort van wapens die door Israël zijn geproduceerd. Momenteel is dat land nog een van de belangrijkste leveranciers van wapens voor de Colombiaanse veiligheidstroepen.
Tot slot hekelde hij opnieuw de "genocide" die momenteel plaatsvindt in de Gazastrook. "Dit doet denken aan de Holocaust, ook al willen de wereldmachten dat niet erkennen."
Petro had de voorbije maanden al vaker fors uitgehaald naar Israël. Eind februari had hij gesteld dat Israël zich in de Gazastrook schuldig maakt aan een genocide tegen de Palestijnse bevolking. 
Hij sprak toen ook zijn "volledige solidariteit" met zijn Braziliaanse ambtgenoot Lula Da Silva, die in een diplomatieke storm was beland omdat hij een vergelijking had getrokken tussen het Israëlische offensief en de genocide tegen het Joodse volk in nazi-Duitsland. Brazilië en Colombia steunen ook de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof heeft opgestart tegen Israël.
In een reactie zegt Israël dat het verbreken van de diplomatieke banden een "beloning" is voor de extremistische Palestijnse organisatie Hamas.

Marjan Justaert
Marjan Justaert

Driehonderd arrestaties bij politieacties op New Yorkse universiteiten


De politie in de Amerikaanse stad New York heeft op de universitaire campussen in totaal zowat driehonderd deelnemers van de pro-Palestijnse protesten opgepakt. Dat heeft burgemeester Eric Adams woensdag meegedeeld op een persconferentie.

De New Yorkse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een bezet gebouw op de campus van Columbia University ontruimd. Er vond ook een operatie plaats aan het City College.

De arrestaties werden uitgevoerd om een onderscheid te kunnen maken tussen studenten en mensen die eigenlijk niet op de campus moesten zijn, zegt Adams. Volgens de burgemeester ondernemen externe onruststokers pogingen om de protesten te laten escaleren.

Met de actie van de New Yorkse politie werd een einde gemaakt aan de bezetting van de Hamilton Hall op de campus Columbia University. Dat gebouw was in 1968 ook al bezet tijdens het protest tegen de oorlog in Vietnam. 

De actievoerders hadden het gebouw ingenomen uit protest tegen de militaire operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook. Ze eisten ook dat de universiteit haar financiële banden met Israël zou verbreken.
Marjan Justaert
Marjan Justaert

Turkije wil zich aansluiten bij Zuid-Afrikaanse genocideklacht tegen Israël


Turkije gaat zich aansluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft aangespannen tegen Israël. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, woensdag bekendgemaakt. De juridische details moeten nog worden uitgewerkt, zegt de minister.

Eind december had Zuid-Afrika Israël voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gedaagd wegens mogelijke schendingen van het Genocideverdrag bij de militaire operatie in de Gazastrook. In een tussentijdse uitspraak heeft het VN-hof Israël al opgedragen om al het mogelijke te doen om genocide in het Palestijnse gebied te voorkomen. 

Turkije zal zich nu aansluiten bij die aanklacht. "Na de voltooiing van de juridische tekst, zullen we een verklaring indienen bij het ICJ", zegt Fidan op een persconferentie in Ankara. "Turkije zal het Palestijnse volk onder alle omstandigheden blijven steunen."

Turkije heeft de voorbije maanden herhaaldelijk felle kritiek geuit op de Israëlische operatie in de Gazastrook. President Recep Tayyip Erdogan heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vergeleken met Hitler, heeft Israël een terreurstaat genoemd en heeft het land beschuldigd van het plegen van een genocide op de Palestijnse bevolking in Gaza.
Marjan Justaert
Marjan Justaert

Blinken herhaalt tegenover Israël dat VS tegenstander zijn van offensief in Rafah


De Verenigde Staten blijven tegenstander van een Israëlisch offensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag gezegd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerde dinsdag dat het Israëlische leger Rafah zal binnenvallen, ongeacht of een wapenstilstandsakkoord met de Palestijnse islamitische beweging Hamas wordt bereikt.

De bemiddelaars in het conflict, Egypte, Qatar en de VS, wachten nog op een antwoord van Hamas op het laatste voorstel voor een wapenstilstand. Daarin is onder meer sprake van een stopzetting van het Israëlische offensief in de Gazastrook en de vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor Israëlische gijzelaars die op 7 oktober ontvoerd werden. Israël liet eerder weten tot woensdagavond te wachten op het antwoord van Hamas op het aanbod.

Blinken riep dinsdag Hamas al op om het "buitengewoon genereuze" voorstel "zonder aarzelen" te accepteren. De Palestijnse beweging dringt aan op een "permanent" staakt-het-vuren voordat er een akkoord kan worden bereikt over de vrijlating van gijzelaars. Israël heeft dat tot nu toe geweigerd en blijft vastberaden om een grondoffensief uit te voeren in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook waar ruim een miljoen Palestijnen een toevluchtsoord hebben gevonden.
Jef Poppelmonde

Politie valt binnen op Columbia University, in Los Angeles breekt geweld uit

De New Yorkse politie is dinsdagavond lokale tijd de campus van Columbia University binnengevallen. Journalisten van AFP ter plaatse zagen hoe een politietruck met een ladder het bezette gebouw naderde, en hoe de agenten naar boven klommen om bij een raam naar binnen te komen.

Sinds maandagavond werd Hamilton Hall, een gebouw op de campus dat ook al in 1968 bezet werd tijdens het protest tegen de oorlog in Vietnam, door studenten bezet. Zij zouden allemaal door de politie uit het gebouw zijn ontzet. Vele tientallen bezetters werden opgepakt, schrijft The New York Times. Het bestuur van de universiteit zou toestemming hebben gegeven voor de politie-inval. "We hadden geen andere keuze", klonk het.

Eerder had een woordvoerder van Columbia University al over een "escalatie" gesproken en ermee gedreigd de bezetters van de universiteit te verwijderen. Hij beschuldigde hen van "vandalisme, inbraak en het blokkeren van de toegang" tot Hamilton Hall.

"Vreselijk geweld" in Los Angeles
Intussen zijn aan de westkust van de VS, aan de University of California in Los Angeles, rellen uitgebroken tussen - volgens onder andere de BBC - pro-Palestijnse en pro-Israëlische demonstranten. De vicerector van de universiteit spreekt van "horrific acts of violence", die uitbraken in en rond een tentenkamp dat pro-Palestijnse demonstranten hadden opgetrokken. Volgens de BBC waren de spanningen tussen de twee groepen al enkele dagen aan het oplopen, maar is het onduidelijk wat precies tot deze uitbarsting van geweld heeft geleid.
Jef Poppelmonde

Verenigde Staten pleiten voor "onmiddellijk akkoord" tussen Israël en Hamas

De Verenigde Staten zijn "vastbesloten" dat Israël en Hamas "nu" een akkoord over een bestand moeten sluiten, na bijna zeven maanden oorlog in de Gazastrook. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Tel Aviv tijdens een ontmoeting met de Israëlische president Isaac Herzog.
De bemiddelaars - Egypte, Qatar en de VS - wachten nog op een antwoord van de extremistische Palestijnse beweging Hamas op het laatste voorstel voor een wapenstilstand. Daarin is onder meer sprake van een stopzetting van het Israëlisch offensief in de Gazastrook en de vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor Israëlische gijzelaars die op 7 oktober ontvoerd werden. Israël liet eerder weten tot woensdagavond te wachten op het antwoord van Hamas op het aanbod.

Grondoffensief Rafah
Blinken had dinsdag Hamas al opgeroepen om het "buitengewoon genereuze" voorstel "zonder aarzelen" te accepteren. De Palestijnse beweging dringt aan op een "permanent" staakt-het-vuren voordat er een akkoord kan worden bereikt over de vrijlating van gijzelaars. Israël heeft dat tot nu toe geweigerd en blijft vastberaden om een grondoffensief uit te voeren in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook waar ruim 1 miljoen Palestijnen een toevluchtsoord hebben gevonden.
De Amerikaanse buitenlandminister, die naar verwachting aan de Israëlische regering zal vragen om meer hulp toe te laten in de Gazastrook, heeft woensdag een bijeenkomst met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Blinken gaat ook naar de haven van Asjdod ten noorden van Gaza, die onlangs heropende om de levering van hulpgoederen mogelijk te maken.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

VN-hulpchef waarschuwt dat aanval op Rafah "op handen is"

VN-hulpchef Martin Griffiths waarschuwde zopas dat "een grondoperatie in Rafah onmiddellijk in het verschiet ligt." Hij zei ook in een verklaring dat Israëlische pogingen om de toegang tot hulpgoederen in Gaza te verbeteren, niet als excuus kunnen ingeroepen worden om een aanval op Rafah te rechtvaardigen.