De aannemer van de rioleringswerken aan de Wandelweg gebruikt een werf in de Medelaar. Onder meer om deze reden was het tijdelijk heropenen van de tractorsluis geen geschikt plan B.© rr

“Tractorsluis Medelaar heropenen is alleen al om deze reden gewoon onmogelijk”

Halle-Zoersel, Sint-Antonius -

Voorlopig leidt het afsluiten van de Kwadestraat in Halle (Zoersel) niet tot een verkeersinfarct op het kruispunt Eikenlaan-Kapellei. Op de Zoerselsteenweg is het wel drukker. Daar worden twee parkeerplaatsen op de rijbaan opgeheven voor een vlottere doorstroming. De gemeente geeft nu ook meer toelichting waarom het tijdelijk heropenen van de tractorsluis op de Medelaar geen optie is.

Er is geen plan B, zei schepen Marc De Cordt (Groen), schepen voor Mobiliteit, in de jongste gemeenteraad. Nu de rioleringswerken op de Wandelweg starten en de Kwadestraat afgesloten wordt, moet het verkeer tussen Halle en Sint-Antonius omrijden.

Schepen voor Openbare Werken Danny Van de Velde (N-VA) wil wel nog wat extra toelichting verschaffen waarom de Medelaar als alternatieve route geen veilige optie is. “We hebben dat wel degelijk onderzocht, maar de aannemer gebruikt een lap grond in de Medelaar als werfzone. Als er zo’n tractor rijdt, is het gewoon te smal om er te passeren. De berm is er ook vrij smal. Er zouden zonder twijfel auto’s in de gracht sukkelen. Voor de veiligheid van de fietsers is het niet te doen. Normaal zoekt een aannemer een werfzone in de buurt van de werf. Er werd ook naar weilanden op de Wandelweg en in de Kwadestraat gekeken. Maar ofwel lagen ze nog veel te nat, ofwel lagen ze in agrarisch waardevol gebied waar zo’n werfzone niet mag.”

Files

De voorbije weken stonden er geregeld lange files aan het kruispunt met de Eikenlaan en de Kapellei. Dat had toen vooral te maken met calamiteiten op de E19 en aan de werken aan de brug op de E313/E34. De versmalde rijstroken in Ranst zijn voorlopig van de baan, dus is de situatie op het kruispunt in Halle nu ook weer wat genormaliseerd.

“Aan het kruispunt aan de vroegere Toverfluit zagen we geen grote problemen afgelopen dagen”, zegt schepen Van de Velde. “Op de Zoerselsteenweg is het wel drukker. Dit heeft niet alleen met het afsluiten van de Kwadestraat te maken, maar ook met de werkzaamheden in de Victorielaan die door omstandigheden langer duren dan verwacht. Er wordt daar ineens ook nieuw asfalt gelegd met een betere belijning en fietssuggestiestroken. De Victorielaan is een eenrichtingsstraat, maar fietsers kunnen in beide richtingen rijden. Dat zal nu duidelijker worden.”

Om de doorstroming op de Zoerselsteenweg in Sint-Antonius vlotter te maken, worden er twee parkeerplaatsen op de rijbaan geschrapt. “We blijven de situatie van kortbij opvolgen en sturen bij waar nodig en mogelijk is”, zegt de schepen nog. (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit stad & rand