onderwijs

Onderwijsbonden gaan vijf dagen betogen en actievoeren tegen hervormingsplannen

In Schaarbeek klaagden ouders en kinderen begin maart het lerarentekort aan.© Kristof Vadino

De onderwijsvakbonden ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs organiseren in mei vijf betogingen, uit onvrede met het rapport van de zogenaamde ‘Commissie van Wijzen’. Daarvoor dienen ze stakingsaanzeggingen in.

belga

In opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) werkte de Commissie van Wijzen, onder leiding van Dirk Van Damme en Paul Yperman, zeventig voorstellen uit voor de professionalisering van het lerarenberoep. Bij de publicatie van het rapport in december reageerden de vakbonden al kritisch.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zag de voorstellen als een mogelijke “basis voor een fundamentele hervorming”. Dirk Van Damme noemde het “een soort schoolpact” en had het over “haalbare voorstellen die uitgewerkt zijn in de bestaande structuren”.

Maar de vakbonden doen de voorstellen af als “fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden”, die niet zullen helpen om het onderwijs “kwaliteitsvol en aantrekkelijk” te maken. “De voorstellen van de Commissie van Wijzen zijn voor veel personeelsleden het tegenovergestelde van wat nodig is. De personeelsleden, de echte experten, worden opnieuw niet gehoord door de beleidsmakers. Met onze acties willen we onze leden en iedereen die zich daarbij wil aansluiten, de kans geven om die stem luider te laten klinken”, luidt het.

Concreet organiseren de vakbonden in mei op vijf verschillende dagen in vijf verschillende steden in alle Vlaamse provincies betogingen. Antwerpen is als eerste aan de beurt op dinsdag 7 mei, daarna volgen Oostende op woensdag 8 mei, Leuven op maandag 13 mei, Hasselt op dinsdag 14 mei en tot slot Gent op woensdag 15 mei. De acties zullen gepaard gaan met stakingsaanzeggingen.