Het Maurice Ravel Lycée krijgt nu politiebewaking na ernstige bedreigingen.© AFP

Frankrijk gaat meisje aanklagen nadat schooldirecteur door haar valse beschuldigingen met de dood werd bedreigd

De directeur van een Parijse middelbare school gaat vervroegd met pensioen na ernstige doodsbedreigingen. Hij zou een moslimmeisje een klap in het gezicht hebben gegeven omdat ze haar hoofddoek weigerde af te nemen op school. De overheid gaat het meisje nu aanklagen omdat de aantijgingen vals zijn. Ze is geschorst op school in afwachting van een definitieve beslissing.

Thierry Goeman
Bron: Le Monde

“Ik heb vanavond uiteindelijk de beslissing genomen om mijn taken als directeur neer te leggen en dit voor mijn eigen veiligheid, die van mijn familie en van de school”, zo is te lezen in een brief van de directeur. Hij staat 45 jaar in het onderwijs, zeven jaar als directeur in het Maurice Ravel Lycée, in het 20ste arrondissement van Parijs. Maar zijn carrière in schoonheid eindigen, werd hem blijkbaar niet gegund. Uit schrik voor zijn eigen leven, dat van zijn familie maar ook voor de school, stopt hij met onmiddellijke ingang.

Eind februari hield hij aan de schoolpoort drie studentes tegen die met een hoofddoek de school wilden binnen gaan. Maar de Franse wet verbiedt dat. En dus vroeg hij de meisjes om hun hoofddoek binnen de muren van de school af te nemen. Twee gehoorzaamden, een derde weigerde. Daarop ontstond er een discussie tussen het meisje en de directeur en vertrok de leerlinge. De directeur bracht de ouders op de hoogte van het incidentje en er zou een gesprek volgen met de leerlinge in kwestie. De normale procedure.

Maar in de dagen die volgden, kregen zowel de school als de directeur ernstige bedreigingen. Zelfs doodsbedreigingen vanuit extremistische hoek, die gemeld werden aan de hotline van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat zijn de scholen verplicht in Frankrijk.

De politie patrouilleert nu in de omgeving van de school. Want sinds de moorden op de leerkrachten Samuel Paty, die in 2020 op straat werd onthoofd in een buitenwijk van Parijs, en de moord op Dominique Bernard die werd vijf maanden geleden op zijn school in Arras werd gedood, neemt de Franse overheid geen enkel risico meer.

Geen enkel bewijs

Minister van Onderwijs Nicole Belloubet kwam zelf naar de school om het personeel te steunen. Maar de druk op de directeur en zijn familie waren blijkbaar zo groot geworden dat hij nu zelf opstapt. (Lees verder onder de foto)

Premier Gabriel Attal sprak vorige week de Franse media nog toe over het thema veiligheid op school, samen met onderwijsminister Nicole Belloubet.© AFP

“Ik heb uiteindelijk de beslissing genomen om mijn functies neer te leggen”, legt hij uit in een brief die hij op 22 maart schreef. “Ik vertrek na zeven jaar, rijk en intens, aan uw zijde, en na 45 jaar in het openbaar onderwijs”, schreef hij, terwijl hij zijn collega’s bedankte voor de steun die ze hem de afgelopen drie weken hadden gegeven. De directeur, die anoniem wenst te blijven, blijft zweren dat hij onschuldig is en dat hij de leerlingen met geen vinger heeft aangeraakt. “Ik heb haar alleen gevraagd om haar hoofddoek af te nemen. Omdat de wet mij dat verplicht”, zegt hij.

“Ik heb haar niet aangeraakt. Ik heb haar alleen gevraagd om haar hoofddoek af te nemen. Omdat de wet mij dat verplicht”

Directeur van het Maurice Ravel Lycée

Verontwaardiging

De verontwaardiging in Frankrijk, vooral bij onderwijzend personeel, is dan ook groot na dit zoveelste incident waarbij concrete doodsbedreigingen worden geuit. Nadat de familie van het meisje een klacht had ingediend, werd de zaak onderzocht. Maar dat leverde niets op. Er waren geen getuigen die iets gezien hadden en ook op de camerabeelden in de school is niet te zien dat de directeur fysiek geweld zou hebben gebruikt.

Premier Gabriel Attal heeft nu opdracht gegeven om een klacht in te dienen tegen de studente en haar ouders wegens het uiten van valse beschuldigingen. Politici van zowel links als rechts uitten hun verontwaardiging over het feit dat de carrière van een gerespecteerde leraar moest worden beëindigd door een haatcampagne op internet.

Vorige week ontvingen ongeveer dertig andere scholen in de omgeving van Parijs soortgelijke bedreigingen, vergezeld van een video van een onthoofding. Hoewel onderzoekers verplicht zijn de bedreigingen serieus te nemen, kunnen ze niet uitsluiten dat ze deel uitmaken van een Russische desinformatiecampagne, klinkt het.

Arrestaties

Justitie bevestigt dat er intussen twee mensen zijn gearresteerd in verband met de doodsbedreigingen. Hun identiteit is niet bekendgemaakt, maar het ministerie van Onderwijs zegt dat ze geen band hadden met de school.

In Malakoff, een voorstad van Parijs, is een 17-jarige opgepakt, zo raakte donderdag bekend. Het is niet duidelijk of er een verband is met het Maurice Ravel Lycée.

Overal in Frankrijk kregen scholen de voorbij dagen te maken met dreigingen met aanslagen. Sommige berichten bevatten zelfs een video over een onthoofding, tot ontzetting van leerkrachten, leerlingen en ouders. Volgens het ministerie van Onderwijs gaat het sinds midden vorige week om 323 dreigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer