De vrachtwagen van DCA achter de kerk in de nabijheid van de kleuterschool Antoontje. DCA kon de situatie al uitklaren: de chauffeur moest eigenlijk voor het eerst aan de werf De Post zijn en had zich van straat vergist.© rr

Heerlijk Zoersel blijft op dezelfde nagel kloppen: “Werfcharter onvoldoende nageleefd in omgeving school Antoontje”

Sint-Antonius (Zoersel) -

Heerlijk Zoersel wil een tijdelijk politiereglement om vrachtwagens beter uit schoolomgevingen te weren bij grote werven. Volgens voorzitter Luc Joris (Heerlijk Zoersel) wordt het huidig werfcharter te vaak met de voeten getreden. Met zo’n tijdelijk politiereglement is er betere controle. DCA betreurt de reactie. “We hadden de idee constructief gecommuniceerd te hebben.”

Volgens Heerlijk Zoersel wordt het huidig werfcharter onvoldoende nageleefd, wat leidt tot gevaarlijke toestanden. Zo reed vrijdagnamiddag 3 mei een vrachtwagen op het Sint-Teunisplein. Maandagochtend 6 mei werd een vrachtwagen van DCA zelf op het plein in de buurt van kleuterschool Antoontje gezien.

DCA erkent dit maar heeft een uitleg voor de twee incidenten. Vrijdagnamiddag 3 mei weigerde een bestuurder van een containerdienst eenzijdig te wachten op de werf tot 16 uur om te vertrekken. Hij verbrak hiermee de afspraken volgens het werfcharter. Als sanctie zal DCA de betreffende bestuurder de toegang tot de werf ontzeggen voor de verdere duur van het project. De klacht over de vrachtwagen van DCA zelf maandagochtend 6 mei kan ook worden verklaard. Een bestuurder van DCA was voor de eerste keer onderweg naar de werf ‘De Post’, niet de werf Teunishof, en vergiste zich. Hij reed foutief en was niet op de hoogte van de geldende afspraken op het Teunisplein. De bestuurder van DCA werd intussen correct geïnformeerd over de aanrijroute.

© rr

Toch is de kous voor Heerlijk Zoersel hierbij niet af. “Bleek dat er maandag niet 1 maar 2 vrachtwagens aanwezig waren tijdens de uren dat het werfcharter het verkeer niet toelaat. Misschien is het bord aan de kerk onduidelijk of te klein”, aldus Joris. “Ik ondervind dat de mensen het niet blijven nemen dat er inbreuken gebeuren en dat er hinder en onveiligheid is door het vrachtverkeer.”

Isabelle Huybrechts van DCA vindt de reactie jammer. “We dachten dat er constructief rechtstreeks gecommuniceerd was naar aanleiding van deze recente inbreuken en dat de situatie was uitgeklaard. Wij doen heel erg ons best om dat werfcharter na te leven.”

“Het charter werftransport is vrijblijvend engagement vanuit de sector. Een tijdelijk politiereglement bij grote werven is beter afdwingbaar. Op die manier kunnen we overtreders voor hun verantwoordelijkheid stellen”, klinkt het bij Heerlijk Zoersel.

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners