Werkstraf op spoeddienst voor dronken chauffeurs lijkt er niet te komen

Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat verkeerscriminelen straks een werkstraf op een spoedgevallendienst krijgen opgelegd. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is geen voorstander.

Werner Rommers

Justitiemininster Paul Van Tigchelt (Open VLD) ging een omzendbrief uitvaardigen, waarbij rechters onverbeterlijke verkeerscriminelen een werkstraf op een spoedgevallendienst konden opleggen. Kwestie dat ze geconfronteerd zouden worden met de gevolgen van gevaarlijk rijgedrag. Van Tigchelt reageerde zo op het dramatische ongeval in het Gentse waarbij 2 wielertoeristen werden doodgereden door een al vaak veroordeelde chauffeur.

Beroepsgeheim

Spoedartsen reageerden echter afwijzend: een spoeddienst is allesbehalve een therapieruimte, klonk het. En minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke - bevoegd voor de medische hulpverlening in ons land - is het daarmee eens, zo blijkt nadat N-VA-Kamerlid Frieda Gijbels hem in De Kamer om zijn standpunt vroeg.

Vandenbroucke wijst onder meer op het feit dat het op een spoedgevallendienst vaak erg druk is. “Alle energie moet daarbij naar zeer acute situatie gaan.” Waarbij het volgens de minister ook de vraag is wat de veroordeelde verkeersovertreder op zo’n spoeddienst gaat doen. Ook dat er begeleiding moet voorzien worden, waardoor het risico bestaat “dat de aandacht, die op dat moment nodig is voor de patiënt in nood, vermindert.”

Revalidatie

Volgens Vandenbroucke is er ook een probleem qua privacy. Wie op zo’n spoedgevallendienst rondloopt, krijgt heel wat te zien wat onder het medische beroepsgeheim valt. Hij twijfelt er ook aan of patiënten het wel oké zouden vinden dat er een verkeersovertreder naast hun bed staat.

Komt bij dat een spoeddienst niet heel de dag slachtoffers van verkeersongevallen over de vloer krijgen. “Dus misschien zal de verkeersrecidivist daar niet zien wat mijn collega voor ogen heeft, namelijk de gevolgen van zijn daden.”

Vandenbroucke ziet meer heil in het inschakelen van verkeersovertreders bij de revalidatie van verkeersslachtoffers: “zodat ze kunnen zien wat de dagelijkse strijd is, fysiek en mentaal, om er weer bovenop te komen. Dan kan men ook degelijk toestemming vragen aan de betrokken patiënt”, wat op een spoeddienst niet altijd mogelijk zal zijn.

In De Kamercommissie Binnenlandse Zaken is dinsdag een N-VA-resolutie weggestemd, dat de controle op chauffeurs met een rijverbod moest verhogen. Concreet wilde N-VA-Kamerlid Wouter Raskin dat ANPR-camera’s - die nummerplaten kunnen lezen - ook uitkeken naar de wagens van chauffeurs die een rijverbod kregen opgelegd. De politie zou dan gerichter kunnen controleren of veroordeelde chauffeurs het opgelegde rijverbod ook effectief naleefden. Uit cijfers van de politie blijkt dat de politie elke dag chauffeurs betrapt die toch rondrijden, ondanks een rijverbod. In politiekringen waren er twijfels over het N-VA-voorstel: het zou er ook voor zorgen dat de partner of de kinderen van iemand die een rijverbod kreeg - en die dezelfde wagen gebruiken - riskeren door de politie vaak langs de kant van de weg te worden gezet. (wer)

LEES OOK.Dronken bestuurder krijgt zes maanden cel na ongeval met gewonden: “Ik vind niet dat ik een probleem heb met alcohol”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen