CHECK - Neen, het woord Pasen is niet uit de Hema-folders geschrapt  

Op sociale media is ophef ontstaan over een folder van de Nederlandse winkelketen HEMA. Op de voorpagina van de folder staat 'vrolijk voorjaar' met een foto van een meisje verkleed als paashaas. Heel wat mensen beweren nu online dat het woord 'Pasen' niet meer gebruikt wordt door de winkelketen. Maar dat klopt niet. Het beeld dat nu volop gedeeld wordt, komt bovendien uit een 8 jaar oude folder.  

In het kort 

Wat? Met Pasen in aantocht, gaat op sociale media een afbeelding van een folder van de Nederlandse winkelketen HEMA rond. Op de voorpagina van de folder staat 'vrolijk voorjaar' samen met een meisje verkleed als paashaas. Sommigen beweren nu dat de winkelketen het woord 'Pasen' schrapt. Het 'wegduwen van christelijke en Europese tradities' klinkt het. 

Maar? De folder die gedeeld wordt, is helemaal geen folder van nu. Het is een coverfoto van een folder uit 2016. Verderop in die folder wordt het woord 'Pasen' wel degelijk nog gebruikt. Ook in de huidige folder en op de website van de winkelketen wordt nog steeds over Pasen gesproken. De bewering klopt dus niet. 

Op X verschenen de afgelopen weken een aantal berichten over een folder van HEMA. Op de voorpagina van de folder staat 'vrolijk voorjaar' met een foto van een meisje verkleed als paashaas terwijl ze een mand vol paaseieren vasthoudt.

Velen deelden de foto en schreven erbij dat HEMA Pasen "geannuleerd" zou hebben. Of dat de winkelketen het woord 'Pasen' niet meer zou gebruiken. Onder andere Filip Dewinter (Vlaams Belang) deelde de folder, met de boodschap dat onze christelijke en Europese tradities gecanceld worden. Ook werd er opgeroepen om niet meer te kopen bij HEMA of dat de winkelketen zich hiervoor moest schamen. Dit bericht op X werd zo'n 150.000 keer bekeken. 

Velen dachten ook dat het om een recente folder ging. Maar bovenaan de folder zie je dat de folder dateert uit 2016. Over deze folder was in 2016 ook al commotie. Er kwam commentaar op de tekst 'vrolijk voorjaar' maar ook dat HEMA sprak over 'chocolade verstopeieren' in plaats van het enkel over 'paaseieren' te hebben. 

HEMA liet toen aan Een Vandaag, het actualiteitenprogramma van AVROTROS, weten dat ze die eieren al 10 jaar zo noemen en dat er altijd verduidelijkt wordt dat het om 'paaseieren' gaat. Ook wordt het woord 'Pasen' verderop in de folder zo'n tiental keer gebruikt.  

Als je nu naar de site van HEMA surft, wordt er ook nog steeds over 'Pasen' en 'de 'paascollectie' gesproken en in de folder van de week van 18 maart wordt ook gesproken van 'paaseitjes'. Een paar dagen na de berichten op X postte HEMA zelf ook deze advertentie over Pasen. HEMA liet aan VRT NWS weten dat ze niet willen reageren op de heisa.    

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een folder of ander drukwerk verkeerd geïnterpreteerd wordt. Knack schreef een factcheck over Facebookberichten uit 2021 over een jaarkalender van het tijdschrift Libelle. Volgens de berichten zou het tijdschrift op zijn kalender enkel de islamitische feestdagen tonen en zouden de katholieke feestdagen geschrapt zijn.

Maar dat klopte niet, de traditionele feestdagen stonden op de vaste Libelle-kalender, terwijl de Facebookberichten enkel een bijlage met extra feest- en themadagen toonden. 

Conclusie

  • De afgelopen weken stelden veel mensen zich vragen bij een HEMA-folder waarop 'vrolijk voorjaar' stond bij een meisje verkleed als paashaas. 
  • Velen dachten dat HEMA het woord 'Pasen' niet meer gaat gebruiken en waren verontwaardigd. 
  • Maar de folder dateert al uit 2016 en verderop in de folder kwam het woord 'Pasen' wel aan bod. 
  • Als men nu naar de HEMA-site surft, ziet men ook de 'paascollectie' staan. En in de folder wordt er ook nog gesproken over 'paaseitjes'. 
  • We beoordelen de bewering dat HEMA het woord Pasen niet meer gebruikt als 'niet waar'

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen