Luis Rosero op Pexels

Ken jij de Big Mac Index? Zo kan je inschatten hoeveel je geld op vakantie waard is

De Big Mac Index of de Burgernomics is een tool waarmee je kan meten hoeveel je geld in het buitenland waard is, in vergelijking met de euro. "Onder de motorkap duidt de Big Mac Index eigenlijk de wisselkoers aan, maar dan op een tastbare manier", legt financieel expert Chris Sugira uit. 

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Chris Sugira is analist bij Belfius Asset Management en geeft financieel advies bij 'WinWin', op MNM, en bij nws.nws.nws. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Het principe is gebaseerd op het feit dat de Big Mac van McDonalds een product is dat overal ter wereld op dezelfde manier en met dezelfde ingrediënten wordt gemaakt. Toch kost die niet overal evenveel, onder andere door het verschil in inflatie en lonen per land.

Sugira geeft meteen een concreet voorbeeld. "Hier in Europa kost een Big Mac ongeveer 5 euro, maar in Taiwan betaal je 2 euro. Dan weet je dat je 5 euro daar meer waard is. Dus die index geeft je een idee van hoeveel je euro's meer of minder waard zijn in een ander land."

Aan de prijs van een Big Mac kan je dus zien hoe duur of goedkoop een land is om te eten, te verblijven, te leven. Daarom is het interessant om die index te raadplegen als je je reisbestemming kiest.

"Het is wel geen exacte wetenschap, maar je kan op die manier wel inschatten wat je koopkracht in een ander land waard is, en hoeveel je kan uitgeven. Neem die index van de beroemde hamburger wel met een korrel zout."

Wie bedacht de Big Mac Index?

De Big Mac index of de Burgernomics is een systeem bedacht door The Economist in 1986 als "een informele manier om koopkracht te meten en te vergelijken tussen munteenheden". Die krijgt 2 keer per jaar een update, en kan je gratis vinden op The Economist

Waar betaal je nu het meest voor een Big Mac?

Waar anders dan in Zwitserland kost een Big Mac het meest? "Het is algemeen geweten dat Zwitserland een duur land is, maar aan de hand van de Big Mac Index krijg je een idee van hoe duur het land is. Daar kost een Big Mac namelijk 7 euro. De Zwitserse frank is dus overgewaardeerd ten opzichte van de euro.”

Waar betaal je nu het minst voor een Big Mac?

Op basis van de Big Mac Index (januari 2024) zijn deze 4 landen op dit moment het goedkoopst om naartoe te reizen, in vergelijking met Europa:

  • Argentinië
  • Vietnam
  • de Filipijnen 
  • Taiwan

In Argentinië kost een Big Mac namelijk 3,52 euro, in vergelijking met 5,39 in Europa. De peso is dus 24,9 procent ondergewaardeerd ten opzichte van de euro.

In Vietnam betaal je 2,70 euro, dus de Dong is 42 procent ondergewaardeerd in vergelijking met onze munt. Daar kan je dus 2 Big Macs kopen voor de prijs van 1 bij ons.  

Op de Filipijnen kost een Big Mac 2,6 euro en is die met 44,8 procent ondergewaardeerd tot de euro.

En in Taiwan kan je zelfs bijna 3 Big Macs kopen voor de prijs van 1 stuk hier, want daar kost die maar 2,2 euro. "Daar kan jij je dus goed laten gaan met je euro's."

Meest gelezen