Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Hoofd van het geheime ufo-programma van het Pentagon wilde bewijsmateriaal openbaar maken

Hoofd van het geheime ufo-programma van het Pentagon wilde bewijsmateriaal openbaar maken
Beeld Thinkstock

Het ministerie van Defensie van de VS bevestigt dat het in stilte onderzoek heeft verricht naar onverklaarbare luchtfenomenen. Het programma liep van 2007 tot 2012 in het Pentagon. Dat schrijft de New York Times zaterdag. Luis Elizondo, de officier die het geheime 'ufo'-kantoor leidde, zou ook geprobeerd hebben om drie 'bewijsvideo's' vrij te geven voor het publiek.

Het zogenaamde 'Advanced Aerospace Threat Identification Program' kostte jaarlijks 22 miljoen dollar. Slechts een handvol diplomaten waren op de hoogte van het programma. De betrokken wetenschappers zijn altijd erg kritisch geweest en beklemtoonden dat onverklaarbare fenomenen niet noodzakelijk een bewijs zijn van buitenaards leven.

Volgens de New York Times kwam het programma tot stand onder impuls van Harry Reid, de senator uit Nevada, die de Democratische fractie in het hogerhuis leidde van 2005 tot januari dit jaar, toen hij het Congres verliet. De linksere Democraten verkregen een meerderheid in de Senaat nadat ze de parlementsverkiezingen in 2006 hadden gewonnen.

Het merendeel van de 22 miljoen dollar die het programma kostte, ging naar Bigelow Aerospace, dat gevestigd is in Reids thuisstaat. Het bedrijf, dat nog steeds federale contracten heeft, ook met de Nasa, is eigendom van multimiljardair Robert Bigelow, die de NY Times omschrijft als vriend van Reid.

Videbewijs: ontmoetingen tussen straaljagers en ufo's

De NY Times bericht dat de officier die het programma sinds 2007 leidde, Luis Elizondo, zegt dat het doorliep nadat de financiering was stopgezet in 2012. Betrokken medewerkers zouden naast hun dagelijkse taken doorgegaan zijn met het onderzoeken van ongewone fenomenen en verdachte voorwerpen. Elizondo verliet het Pentagon in oktober. Hij ging aan de slag als consultant bij To the Stars Academy of Arts and Sciences, omdat hij "in een omgeving wilde werken waar het onderzoek naar deze fenomenen prioriteit nummer één was."

Volgens The Washington Post, dat dat gedurende twee maanden diverse interviews afnam van Elizondo en een collega, probeerde Elizondo vlak voor hij zijn job in het Pentagon verliet om drie 'ongewone' video's vrij te krijgen voor het grote publiek. Op de video's - die gemaakt zijn met cockpitcamera's - zou te zien zijn hoe piloten proberen om hun radars te locken op ovaalvormige schepen. De vreemde 'vliegtuigen' lijken even te zweven, voor ze wegsprinten aan een snelheid die de straaljagerpiloten doet schreeuwen.

In een interne Pentagon-memo vroeg Elizondo om deze video's openbaar te maken, omdat ze volgens hem konden helpen om piloten beter te trainen en het luchtruim veiliger te maken.

Volgens het Pentagon is er tot nu toe geen enkel sluitend bewijs van buitenaards bezoek gevonden, maar Elizondo countert dat er wel degelijk bewijsmateriaal verzameld is dat veel prominentere aandacht verdiende dan het kreeg. Hij probeerde bij zijn vertrek niet alleen de video's openbaar te maken, maar schreef daarnaast ook een brief aan de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis waarin hij klaagde dat een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid gewoon genegeerd werd.