Extremisten en jihadisten op OCAD-lijst wonen vooral in Brussel en Vlaanderen

De extremisten en jihadisten op de zogenaamde OCAD-lijst verblijven voornamelijk in Brussel en Vlaanderen. Dat schrijven Le Soir en de kranten van Sudinfo vrijdag op basis van een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op een parlementaire vraag van Kamerlid Georges Dallemagne (Les Engagés).

Bron: BELGA

Het is de eerste keer dat de geografische spreiding wordt meegedeeld van de mensen die opgenomen zijn in de gemeenschappelijke gegevensbank (GGB). Die lijst, beheerd door het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD), bundelt de personen van wie de meeste dreiging voor de veiligheid uitgaat.

Op 27 maart stonden er 656 mensen op de lijst: 575 omdat ze een jihadistische islamistische ideologie aanhangen, 53 vanwege hun steun voor extreemrechts gedachtegoed, 16 vanwege hun extreemlinkse gedachtegoed en 12 voor andere types dreigingen. Van de mensen op de lijst wonen er 318 in het Vlaamse Gewest, 233 in het Brusselse Gewest en 98 in het Waalse Gewest. Voor zeven mensen bleek het niet mogelijk een gewest vast te stellen.

LEES OOK. “Bedachtzamer omspringen met onrustwekkende boodschappen”: heeft het crisiscentrum te snel alarm geslagen na mogelijke terreurdreiging?

Volgens Le Soir verklaart deze geografische spreiding van de meest risicovolle profielen die prioritair opgevolgd worden door de veiligheidsdiensten waarom sommige lokale taskforces meer overspoeld worden door werk dan andere. Dat probleem kwam op de voorgrond naar aanleiding van de aanslag door Abdessalem Lassoued op 16 oktober in Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen