Direct naar artikelinhoud
WK Hockey

Red Lions zitten voor het eerst bij laatste vier op WK

Middenvelder Victor Wegnez en doelman Vincent Vanasch zijn dolblij na de Belgische zege in Bhubaneswar, India.Beeld AFP

De Red Lions bereiken voor de allereerste keer de halve finale op een WK hockey. In de referentiematch tegen Duitsland was hun overwicht groot, al bleef het spannend tot de slotseconden. Vier jaar geleden hield Engeland de Belgische mannenploeg van een medaille, volgt morgen de revanche?

België 9, Duitsland 0. Alleen al deze statistiek van het aantal strafcorners toont aan in welke mate de Red Lions de kwartfinale in Bhubaneswar domineerden. Aan het einde van het eerste kwart kwamen de Duitsers wel op voorsprong. Dieter Linnekogel kreeg alle ruimte in de cirkel om te scoren. Vincent Vanasch, later in de match alweer goed voor enkele puike reddingen, was kansloos.

Panikeren deden de spelers van Shane McLeod niet. Kort na het Duitse doelpunt scoorde Alexander Hendrickx op strafcorner, meteen zijn vijfde doelpunt van het toernooi (1-1). Op de verlossing was het wachten tot tien minuten voor het eindsignaal. Een schot van Thomas Briels werd mooi gered door de Duitse keeper Walter, de bal belandde voor de stick van Tom Boon en de Brusselaar werkte kurkdroog af (1-2). Met elf veldspelers probeerden de Duitsers in de laatste zes minuten nog een stormloop. De Lions hielden professioneel stand.

"Duitsland zette in die slotminuten inderdaad alles op alles, maar we kwamen nooit echt in problemen", hijgde Nicolas De Kerpel na. "Tegen een wereldteam is dat toch een straffe prestatie." Bijzonder knap hoe de Belgen deze wedstrijd controleerden, vond ook Hendrickx. "We scoorden slechts een van de negen strafcorners, maar Duitsland heeft wel zeer stevige 'uitlopers'. Ook keeper Walter speelde een geweldige wedstrijd."

Arthur Van Doren, die tot man van de match werd verkozen, toonde in deze alles-of-nietswedstrijd waarom hij de beste speler van de wereld is. "Ik ben bijzonder trots op dit team", straalde hij. "Bij de start van de match keken we een beetje de kat uit de boom. Er was veel kwaliteit aan de bal en in de verdediging hielden we het zeer gestructureerd. Deze ploeg straalde zoveel werkkracht uit en maalde zoveel kilometers, iedereen ging voor elkaar door het vuur. Na de poulefase was er wat kritiek omdat we niet ons beste hockey speelden, maar die kritiek werkten we in deze wedstrijd helemaal weg. Deze prestatie moeten we nu nog twee keer herhalen."

‘De ploeg straalde zoveel werkkracht uit en maalde zoveel kilometers. Iedereen ging voor elkaar door het vuur’
Arthur Van Doren, man van de match

Geen onderschatting

In hun allereerste halve finale op een WK ontmoeten de Lions morgen Engeland. Een wedstrijd die perspectieven biedt op een WK-finale. "Dat klopt, maar nu niet denken dat we zomaar over die Engelsen lopen", zei Van Doren. "Ze klopten hier in kwartfinale olympisch kampioen Argentinië (met 3-2, WWT). Ons engagement zal opnieuw groot moeten zijn. Vier jaar geleden, op het WK in Den Haag, hield uitgerekend Engeland ons uit de halve finale. We verloren die wedstrijd op een domme manier. Die fout mogen we niet meer maken."

Voor die laatste prestaties van Engeland moeten we respect hebben, zei bondscoach McLeod gisteren. "Fysiek staat Engeland zeer scherp. Het kan een hard duel worden." Na de zege tegen Argentinië rekende de Engelse verdediger Michael Hoare zelfs op een finaleplaats voor Engeland. "Ik vind ons sterker dan vier geleden", zei Hoare.

Ook Hendrickx verwittigde dat er van onderschatting geen sprake mag zijn. "Integendeel, we moeten nog gas bijgeven", zei de Belgische topscorer. "Het is belangrijk om dit goede gevoel te behouden.”