© Margo Tilborghs

Overvallers krantenwinkel binden uitbaatster vast: “Het leek een eeuwigheid te duren”

Twee overvallers beroofden vrijdagochtend de tabaks- en dagbladhandel Romanneke in de wijk Horendonk in Essen. De daders gingen ervandoor met sigaretten en geld. Uitbaatster Ann De Wit bekomt nog steeds van de schrik.

mati

Bij het openen van haar winkel werd Ann De Wit vrijdag overvallen door twee mannen. “Het was iets na zes uur. De winkel was net open”, vertelt Ann geëmotioneerd. “Ik was alleen in de winkel. De ene droeg een helm, de andere had een sjaal rond zijn gezicht. Zelfs zijn ogen kon ik niet zien, want de kap van zijn vest hing ervoor. Ik was heel bang, want de daders hadden allebei een groot koksmes vast. Ze hebben me in de keuken hardhandig op de grond gegooid en mijn handen achter mijn rug vastgebonden.”

Ann werd daarna naar haar bureau gebracht. “Daar moest ik weer op de grond gaan liggen en ik mocht hen niet aankijken. Ze vroegen geld en wilden weten hoe de kassa openging. Ze zijn uiteindelijk weggegaan met een beperkte som, maar ze hebben ook voor enkele duizenden euro aan sigaretten gestolen.”

“De overval duurde al bij al misschien vijf minuten, maar het leek een eeuwigheid”, vertelt Ann, “Toen ik de winkelbel weer hoorde, wist ik dat ze weg waren. Ik ben rechtgestaan, heb mijn handen vrij kunnen maken en ben naar buiten gelopen. Ze zijn vertrokken met gierende banden. Ik was helemaal over mijn toeren.”

Net op het moment van de overval vertrok Jimmy N. met de marktwagen van ’t Bakkershuizeke naar zijn werk. Hij alarmeerde de politie en plaatste zijn marktwagen vervolgens dwars over de baan om de toegang voor de overvallers te blokkeren, helaas zonder resultaat: de daders vluchtten weg via het voet- en fietspad.

Slachtofferhulp

Ondertussen probeert de uitbaatster alles een plaats te geven. “Ik ben in de eerste plaats blij dat dit mezelf is overkomen en niet een van mijn winkelbedienden. De politie heeft mij slachtofferhulp aangeboden en ik ga zelf ook professionele hulp zoeken. In de toekomst zal ik nog meer op mijn hoede zijn, maar mensen met slechte bedoelingen zullen er helaas altijd zijn. Ik sta ondertussen weer in de winkel. Ik moet wel, durven of niet. Ik laat mijn toekomst trouwens niet bepalen door deze criminelen.”

“We nemen de overval uiteraard zeer ernstig”, zegt Patrick De Smedt van de politiezone Grens. “Onze mensen waren snel ter plaatse om de feiten vast te stellen. De zaak werd overgedragen aan het parket.”