Justine en Tim renoveren hun woning in Balen, wat voor onvoorziene uitgaven zorgt.© Stef Geeraerts/Fotomontage GVA

Twintigers Justine en Tim dromen via wedstrijd van tuin na verbouwingstegenslagen: “Vloer eruit halen, zal ik nooit meer doen”

Balen -

Justine Van Overmeiren (25) en Tim Flipkens (26) uit Balen, lanceerde de voorbije weken een oproep op sociale media. Na anderhalf jaar aan tegenslagen bij de verbouwingswerken aan hun woning, hoopt het jonge koppel via een onlinewedstrijd kans te maken op de aanleg van hun droomtuin.

Stef Geeraerts

Justine Van Overmeiren (25) en Tim Flipkens (26) besloten anderhalf jaar geleden te verhuizen van Lommel naar Balen. Het koppel kocht een woning uit 1950, maar de verbouwingen verlopen niet zoals gepland.

“Oorspronkelijk was het onze intentie om alleen een nieuwe vloer te leggen, maar door de slechte staat van het huis was dat niet mogelijk”, zegt Tim. “Om zo veel mogelijk te besparen, doen we alles zelf. Een huis bouwen is altijd mijn droom geweest, maar dat is als jong koppel financieel onhaalbaar geworden.”

Justine en Tim renoveren hun woning in Balen, wat voor onvoorziene uitgaven zorgt.© Stef Geeraerts

Hoewel Justine en Tim beiden afkomstig zijn uit Limburg, wonen ze nu al anderhalf jaar in Balen. “Omdat ik al zes jaar werk in Balen, is het handiger om in de buurt te wonen”, zegt Tim. “We zitten hier echt in een rustige omgeving waar altijd wel iets te beleven valt.”

“Aanvankelijk wilden we niet op de hoek van een straat wonen, maar omdat de rente begon te stijgen, hebben we onze verwachtingen bijgesteld door op zoek te gaan naar een huis in een lagere prijsklasse”, zegt Justine.

Tijdens de verbouwing werd onder meer de volledige vloer gerenoveerd.© RR

Kwestie van durven

De verbouwing begon in augustus 2022 en verloopt op eigen tempo. “We proberen zo veel mogelijk zelf te doen”, zegt Tim. “Het is vooral een kwestie van durven. Voor we aan de vloerwerken begonnen, had ik nog nooit een tegel in mijn handen gehad. Ik ben perfectionistisch en trots op het resultaat, maar de vloer eruit halen, zal ik nooit meer doen,” lacht Tim.

“We hebben het plan om eerst de kelder en dan pas de bovenverdieping aan te pakken, maar voorlopig staat het grondwater zo hoog dat het water uit de muren naar binnen stroomt”

Justine Van Overmeiren

Bewoner

De woning bleek verschillende verborgen gebreken te hebben. Naast de vloer kwamen er nog andere problemen aan het licht. “Een verbouwing loopt nooit zoals je zelf wilt. De elektriciteit werd afgekeurd, waardoor we ook het stucwerk en het plafond moesten vernieuwen. Ook het dak heeft nog een upgrade nodig. Hoe meer problemen we tegenkwamen, hoe sneller we beslist hebben om zaken anders aan te pakken. Intussen hebben we onszelf voorgenomen dat onze verbouwing een meerjarenplan zal worden.”

Wedstrijd

Om een lichtpuntje te creëren, besloot het koppel zich in te schrijven voor een wedstrijd van tegelfabrikant Marlux. In de afgelopen periode hebben Tim en Justine stemmen verzameld om kans te maken op een budget voor de aanleg van een milieuvriendelijke oprit of tuin.

Ook aan de voorzijde van het gebouw moet de tuin nog aangelegd worden.© RR

“Als we zouden winnen, krijgen we een tegoedbon met advies voor ecologisch bouwen. Sinds we onze oproep om op ons huis te stemmen in verschillende groepen hebben verspreid, kunnen we rekenen op veel steun van onze omgeving. In totaal hebben we 1.060 stemmen verzameld, wat een lichte voorsprong is op de andere inzendingen. Met onze oproep hopen we een duwtje in de rug te krijgen”, zegt Justine.

Wanneer het huis volledig gerenoveerd zal zijn, durft het koppel niet te zeggen. “We hebben het plan om eerst de kelder en dan pas de bovenverdieping aan te pakken, maar voorlopig staat het grondwater zo hoog dat het water uit de muren naar binnen stroomt. We hebben dit voorlopig opgelost met een pomp, maar we hopen dit tijdens een drogere periode op te lossen, zodat we de muren kunnen behandelen.” Volgende week weten Tim en Justine of ze uiteindelijk als winnaars worden uitgeroepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners