Staatssecretaris wordt buschauffeur

Fred Teeven © afp

De Nederlandse oud-staatssecretaris Fred Teeven (VVD) maakt een opmerkelijke carrièreswitch. Hij rijdt sinds kort als buschauffeur rond.

Mark Lievisse Adriaanse

Fred Teeven, voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, rijdt sinds anderhalve week als buschauffeur door Haarlem, zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

Zijn buswerk doet hij anderhalve dag in de week; de rest van de dagen vult hij als consultant bij een pas opgericht veiligheidsbedrijf. Daarmee adviseert hij bedrijven op het gebied van cybersecurity en risicomanagement. Ook die baan kondigde Teeven aan in De Telegraaf, een maand geleden.

Teeven heeft recent zijn cursussen afgerond om ‘op de bus’ te mogen zitten, zegt hij nu in die krant. Een groot rijbewijs had hij al; voordat Teeven de politiek in ging was hij een tijd chauffeur van touringcars. Dat deed hij naast zijn werk als officier van justitie.

Het ging niet altijd goed op de weg. Kort nadat Teeven in 2015 aftrad als staatssecretaris vanwege de zogeheten ‘bonnetjesaffaire’, botste hij in Wassenaar met zijn piepkleine Peugeot achterop een grote Audi. Daar bleef hij maanden last van hebben.