Direct naar artikelinhoud

Steeds meer kinderen gedwongen tot zelfmoordaanslagen door Boko Haram

Steeds meer kinderen gedwongen tot zelfmoordaanslagen door Boko Haram
Beeld afp

Het aantal kinderen dat door de soennitische terreurgroep Boko Haram wordt gebruikt voor zelfmoordaanslagen is in een jaar verviervoudigd. Dat deelt de VN-Kinderrechtenorganisatie UNICEF in Kaapstad mee.

Sinds het begin van het jaar werden 83 kinderen ingezet als "menselijke bom" in het noordoosten van Nigeria, klinkt het in het rapport. Vijfenvijftig onder hen waren meisjes, meestal jonger dan 15 jaar, naast 27 jongens en een baby, die op de rug van een meisje was vastgebonden, aldus UNICEF.

In heel het vorige jaar werden vijftien meisjes en vier jongens tot zelfmoordaanslagen gedwongen. In de meeste gevallen werden die opgeëist door Boko Haram. Jammer genoeg worden veel kinderen in de regio inmiddels met argwaan bekeken, ook degenen die zich uit de handen van de terreurgroep konden bevrijden. Het dwingen van kinderen tot zelfmoordopdrachten is "wreed en berekend" en een "gruweldaad", rekening houdend met het feit dat de kinderen zelf slachtoffer zijn en geen dader.

De dramatische stijging van het aantal zelfmoordaanslagen door kinderen vindt plaats middenin een massale hongercrisis en een volksverhuizing in het noordoosten van Nigeria. Rond de 1,7 miljoen mensen hebben noodgedwongen have en goed achtergelaten door de aanhoudende gevechten en bomaanslagen. Meer dan 450.000 kinderen worden dit jaar bedreigd door ernstige acute ondervoeding, aldus de VN.

Boko Haram, dat een strikte interpretatie van het islamitisch recht (sharia) nastreeft, heeft naar schatting 20.000 mensen vermoord in Nigeria en de buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen.