Direct naar artikelinhoud
brexit

Regering zet zich schrap voor harde brexit

Premier Charles Michel (MR) tijdens een persconferentie over de maatregelen die ons land neemt om een brexit voor te bereiden.Beeld Photo News

De federale regering bereidt zich voor op een harde brexit. Ze maakt 30 miljoen euro vrij, onder meer voor nieuwe douaniers en voedselcontroleurs. Het belangrijkste doel is dat alles normaal blijft functioneren.

Nu Groot-Brittannië dreigt af te stevenen op een harde exit uit de Europese Unie eind maart, wil de federale regering een geruststellende boodschap uitzenden. België neemt zijn voorzorgen zodat het leven zijn gewone gang kan blijven gaan. Premier Charles Michel (MR) werkt daarom aan een noodwet die vrijdag wordt besproken op de ministerraad. Er wordt 30 miljoen euro vrijgemaakt. 

De meeste aandacht gaat naar de douane. Er komt eerst en vooral extra personeel. In oktober werden al 141 vacatures uitgeschreven, daar komen er nu nog eens 245 douaniers extra bij. 

Probleem is dat de jobs maar moeilijk ingevuld geraken. Ook bedrijven, zoals transportbedrijven, zijn op zoek naar gelijkaardige profielen. Bovendien: zeker in West-Vlaanderen is de krapte op de arbeidsmarkt groot, terwijl daar met de haven van Zeebrugge veel volk nodig is. Van de eerste rekruteringsronde zijn nog niet alle plaatsen ingevuld. In maart starten er een honderdtal kandidaten.

CD&V pleit er nu voor om de aanwervingsprocedures te versoepelen. Bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) dringt vooral aan op een snelle behandeling. Ook bij het Voedselagentschap, de FOD Economie en elders worden nieuwe controleurs aangeworven.

Probleem is dat de extra jobs bij de douane maar moeilijk ingevuld geraken

Behoud van rechten

De Croo wil bovendien de procedures bij de douane op punt stellen. Hij zet in op een versnelde modernisering van het informaticasysteem. Ook zullen de controles veel meer bij de bedrijven zelf gebeuren, en niet aan de grens. Het moet lange wachtrijen aan de grens voorkomen. De focus komt meer op de te volgen procedures, eerder dan elk product individueel te screenen.

Een ander belangrijk aandachtspunt voor een vlotte overgang: de rechten van de Britten in ons land moeten maximaal worden gegarandeerd. Omdat ze niet langer EU-onderdanen zijn, zouden ze opnieuw verblijfsrecht moeten aanvragen. Dat zou automatisch worden toegekend. Ook zullen de arbeidscontracten en opgebouwde sociale rechten gewoon worden voortgezet.

Het uitgangspunt is steeds wederkerigheid: ook voor de Belgen in het Verenigd Koninkrijk zou op die vlakken de continuïteit verzekerd moeten worden. Premier Charles Michel (MR) zou daarover nog harde afspraken moeten maken met Londen.

Economische impact

De maatregelen uit de noodwet richten zich in eerste plaats op een vlotte overgang, minder op de economische impact van de brexit. Die zal groot zijn, zeker voor Vlaanderen dat volop handel drijft met Groot-Brittannië. De KU Leuven berekende dat in onze regio mogelijk 28.000 jobs verloren gaan in heel het land. Volgens cijfers van de studiedienst van de Vlaamse regering dreigt de Vlaamse economie met 2,6 procent te krimpen.

Om de economische schokken op te vangen, kijkt de regering naar het globaliseringsfonds van de EU. Ook verzet ons land zich tegen een hogere afdracht van de douane-inkomsten aan Europa. 

Tegelijk moet Vlaanderen zijn rol spelen, klinkt het. De regio’s kunnen meer gericht steunmaatregelen invoeren voor de getroffen bedrijven. Volgende week staat er alvast een overlegcomité gepland met de regio’s. 

De tijd dringt in elk geval om in te grijpen. De nieuwe aanwervingen komen niet meer op tijd, ook heeft ons land nog tijd nodig om afspraken te maken over opgebouwde rechten. Maar de regering gaat ervan uit dat er minstens enkele maanden uitstel komt voor de uitvoering van een harde brexit.

De regering gaat ervan uit dat er minstens enkele maanden uitstel komt voor de uitvoering van een harde brexit