first voters

Je stem laten afhangen van één thema? “Wie geen standpunt inneemt over Gaza, krijgt mijn stem niet”

Bij betogingen voor vrede in Gaza zijn er vrijwel altijd veel jongeren aanwezig.© Hans Lucas / afp

“Een partij die geen duidelijk standpunt inneemt over de genocide in Gaza, krijgt mijn stem niet”, vindt Aaron Meys, een twintiger uit ons jongerenpanel. Zijn stem wordt bepaald door één standpunt. Is dat verstandig? “Een buitenlands conflict zou onze stem niet mogen bepalen.”

Lamiae Ben Ayad

Een nieuwe week, een nieuwe discussie in de groepschat van het jongerenpanel van De Standaard. Het gaat er soms hevig aan toe, maar over de schrijnende situatie in Gaza zijn alle first voters het eens. Laten ze hun stem alleen daarvan afhangen? Mirte Keymolen (21) vindt dat niet de beste manier om te stemmen. “Een partij kan veel zeggen, maar in een coalitie kunnen ze over dat onderwerp snel inboeten.” Daarom baseer je je stem best op meerdere standpunten, vindt ze, “maar dat neemt niet weg dat je je stem laat bepalen door iets dat jij belangrijk vindt”.

Ook Quentin Vanslambrouck (21) is helemaal geen voorstander van single issue voting. Hij vindt dat oppervlakkig. “Een buitenlands conflict zou onze stem niet mogen bepalen.” We mogen de maatschappij volgens hem dan ook niet bekijken vanuit een “tunnelvisie”. “De oorlog in Gaza is zeker een genocide, maar dat is niet het belangrijkste voor het Belgische volk.”

Allemaal baat bij wereldvrede

Partijen die aan de macht komen, moeten zorgen voor onze eigen welvaart, veiligheid en koopkracht, vindt hij. “Wat in ons land gebeurt, moet prioritair zijn, anders zou onze economie in elkaar kunnen stuiken. Zo vind ik ook dat we geen rechtstreekse steun aan Oekraïne moeten geven omdat ze niet in de Navo zitten.”

Mats De Windt (19) vindt dat we wel humanitaire hulp moeten bieden. Vanslambroucks gedachtegang noemt hij “contradictorisch”, omdat buitenlandse conflicten wel tot binnenlandse conflicten kunnen leiden. “Ze kunnen grote economische, geopolitieke en humanitaire gevolgen hebben, en leiden tot energie-, voedsel- en vluchtelingencrisissen. Denk aan de oliecrisis van de jaren 70. Ook die werd veroorzaakt door een conflict in het Midden-Oosten.”

Het jongerenpanel van De Standaard discussieert elke week over thema’s die hen bezighouden.© Christophe De Muynck

Daarom is het volgens hem belangrijk dat we wél een standpunt innemen over de oorlog in Gaza. “Als we ons hoofd naïef in het zand steken, zullen de gevolgen voor ons land alleen maar ernstiger zijn. We hebben bovendien allemaal baat bij wereldvrede.”

Verstandig?

“Je hebt de meeste invloed op het oplossen van onrechtvaardigheden in je eigen land”, zegt politicoloog Stefaan Walgrave, één van de architecten achter de Stemtest. Dus als je meer rechtvaardigheid wil, stem je beter strategisch. “Dat doe je door te stemmen op een partij waarvan je denkt dat die deel kan uitmaken van de regering, en zo invloed kan hebben op het beleid.”

Simon Sterck volgt hem daarin: “Ik baseer mijn stem onder meer op hoe partijen omgaan met onrechtvaardigheden zoals de klimaatcrisis, de krapte op de woningmarkt én de oorlog in Gaza.”

Volgens Walgrave baseren de meeste mensen hun stem op drie à vier standpunten. Rekening houden met alle standpunten van een partij, doet bijna niemand. “Het is normaal dat je sommige thema’s belangrijker vindt dan andere.” Single issue voting daarentegen vindt hij niet verstandig. “De andere standpunten neem je er dan met gesloten ogen bij.”