Verenigd Koninkrijk

Nog steeds in behandeling, maar koning Charles kan wel al enkele publieke taken hervatten

Buckingham Palace deelde deze foto van het koningspaar, die eerder deze maand werd genomen.© reuters

De Britse koning Charles (75) hervat volgende week zijn taken in het openbaar, zo meldt Buckingham Palace vrijdag. Na zijn kankerdiagnose had de koning zijn publieke werkzaamheden gepauzeerd, binnen de paleismuren bleef hij wel actief.

Christoph Meeussen
Bron: belga

Het eerste werkbezoek zal niet bepaald verrassen. Charles brengt komende dinsdag een bezoek aan een zorgcentrum waar kankerpatiënten behandeld worden. Samen met koningin Camilla zal hij er medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Het bezoek wordt het eerste in een reeks publieke bezoeken in de komende weken, aldus het paleis, al wordt benadrukt dat de koning nog steeds in behandeling is en het dus nog geen volledige terugkeer betreft. De koning en koningin zullen eind juni wel de Japanse keizer en keizerin ontvangen voor een staatsbezoek, het eerste van Japan sinds 1998.

In de verklaring meldt Buckingham Palace verder nog dat de koning en koningin in de aanloop naar het éénjarige koningschap van Charles “diep dankbaar” zijn voor de vriendelijkheid en goede wensen die zij “tijdens de vreugden en uitdagingen” in het afgelopen jaar van over de hele wereld hebben mogen ontvangen.

In februari maakte het Paleis bekend dat bij Charles kanker werd vastgesteld, zonder te specificeren welke. De aandoening werd ontdekt bij testen na een operatie aan de prostaat.

De Britse koninklijke familie wordt medisch gezien niet gespaard. Een maand geleden nog raakte bekend dat ook prinses Catherine, de echtgenote van kroonprins William, kanker heeft. Ze kwam noodgedwongen met een videoboodschap naar buiten na weken van speculatie, onder meer gevoed door een gefotoshopte gezinsfoto. Ook zij zette haar publieke taken voorlopig stop.