Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

'Kin': wanneer het coolste laserwapen dodelijk saai wordt

Still uit 'Kin'.Beeld RV/Jonathan and Josh Baker

Van de producers van Stranger Things, staat er in grote letters op de filmaffiche. En dat is toch wat misleidende informatie. Ook Kin draait om mysterieuze krachten, maar dat garandeert nog geen interessant verhaal.

Kin opent in een verlaten industrieel pand, waar een felle paarse straal letterlijk heel wat stof doet opwaaien. Het is op deze desolate plek dat de 14-jarige Elijah (Myles Truitt) een vreemdsoortig vuurwapen zal vinden. Om dat vervolgens een halve film lang niet uit te proberen. Geen enkele tiener heeft zoveel geduld.

Want meer nog dan de nochtans prikkelende sciencefictionelementen, draait Kin om een getroebleerde gezinssituatie. Elijah is de geadopteerde zoon van Hal (Dennis Quaid) en zo broer van de net vrijgekomen Jimmy (Jack Reynor). Die laatste heeft in de gevangenis schulden gemaakt, en moet die inlossen bij misdaadkoning Taylor Balik (James Franco). En dat loopt natuurlijk helemaal uit de hand.

Zoë Kravitz in 'Kin'.Beeld RV

Ook groot op de affiche: actrice Zoë Kravitz – dochter van – in de rol van Milly de stripper. En ook zij laat tot diep in de film op zich wachten, tot het moment waarop Hal zijn veel te jonge broer Elijah introduceert in de wereld van adult entertainment. Of toch een versie waarbij iedereen zijn kleren aanhoudt. Het blijft tenslotte een film voor tieners.

Hoewel zwaar uitgespeeld in de promotiemachine, zijn de beloofde mysterieuze krachten absolute bijzaak. Zonde, want er valt veel te vertellen over het coolste laserwapen dat we ooit op het witte doek zagen (het kan gigantische gaten door een muur blazen, weet je). In plaats daarvan krijgen we een zwak uitgewerkte coming-of-agevertelling.

Blijkbaar is Kin gebaseerd op een kortfilm van dezelfde regisseurs, de tweeling Jonathan en Josh Baker. En misschien was dit beter een kortfilm gebleven. Of een versie die wat sneller in de crazy scifi-actie overgaat. Misschien hadden de makers van Stranger Things hier wel iets leuks mee kunnen doen. Nee, wacht...

Nu in de bioscoop.