ACV en ACLVB keuren het loonakkoord goed, ABVV niet

© ISOPIX

Het federaal bureau van de socialistische vakbond heeft het ontwerp van loonakkoord dinsdag met een kleine meerderheid van 56 procent van de stemmen verworpen. Eerder zetten ACV en ACLVB wel het licht op groen.

Het ‘neen’ van het ABVV is vooral ingegeven door de te geringe maximale loonmarge van 1,1 procent bovenop de index, zegt algemeen secretaris Miranda Ulens. “1,1 procent is te weinig voor onze mensen. Op het einde van de maand hebben de mensen te weinig over”, aldus Ulens. Ook de beperkte stijging van de minimumlonen met 10 cent per uur is voor het ABVV te weinig.

De soepeler SWT-regeling die in het ontwerpakkoord is overeengekomen was dan weer positief, erkent de ABVV-topvrouw. “Maar onze jonge generatie heeft duidelijk gezegd dat ze meer koopkracht willen, net als de oudere generatie”.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk, geeft Ulens toe. “De politiek is aan zet. Zal de regering een bemiddelaar aanduiden, of is het nu aan het parlement. Dat is onduidelijk. We zullen zien”. Het ABVV is zich momenteel nog aan het beraden over acties.

ACV en ACLVB

Het ACV keurde het akkoord goed met 65 procent van de stemmen, bij de ACLVB was dat zelfs met 75,5 procent. Bij de liberale vakbond gaf wat bereikt is over de landingsbanen en de versoepeling van de SWT-regels de doorslag. Wel dringt de vakbond aan op een aanpassing van de huidige loonwet. Die zorgt immers voor te weinig loonmarge. “Zonder aanpassing van de loonwet zijn in de toekomst geen interprofessionele akkoorden meer mogelijk”, aldus voorzitter Mario Coppens.

De sociale partners bereikten op 26 februari een ontwerp van loonakkoord voor dit en volgend jaar. Dat voorziet onder meer in een stijging van de lonen met maximaal 1,1 procent bovenop de index, een verhoging van de minimumlonen met 10 cent per uur, een hogere tussenkomst voor openbaar vervoer en een soepeler regeling van SWT en landingsbanen, maar ook meer overuren en een verhoging van de uitkeringen.

Dat ontwerp is de voorbije weken voorgelegd aan de achterban van de vakbonden en de werkgevers. Die laatste kregen al groen licht, terwijl bij de vakbonden dinsdagmiddag duidelijk wordt wat het oordeel is van hun leden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen