E-mails bewijzen: generaals manipuleerden informatie over F-16’s, topfiguren tijdelijk op non-actief

VRT NWS heeft de hand kunnen leggen op enkele e-mails die bewijzen dat er wel degelijk gemanipuleerd is in het dossier van de vervanging van de F-16’s. Zeker drie generaals, verschillende kolonels en een majoor hielden bewust gevoelige informatie achter om het lopende vervangingsprogramma van de F-16’s niet in gevaar te brengen.

Jan Bex/Belga

Een informant voor de VRT in het F-16-dossier kreeg al in de zomer van 2016 te horen dat Belgische F-16-s langer konden vliegen dan de voorziene 8.000 vlieguren. Hij meldt dat aan zijn overste. In het hoofdkwartier van Evere komt luchtmachtgeneraal Vansina rechtstreeks tussen bij de producent. De klokkenluider zet door, maar krijgt van zijn overste, de beheerder van de volledige vloot van de luchtvaart, te horen dat hij voorzichtig moet zijn: “Zolang maar niemand gaat denken dat de F-16's meer dan 8.000 uren kunnen vliegen. Kijk goed uit!”

Bij de voorstelling van de cijfers aan hogere officieren zegt zijn overste: “Gelieve de slide met de cijfers over de langere levensduur niet te gebruiken. Het is niet het juiste moment. Het aankoopprogramma zit in een cruciale fase nu. We willen dit gevoelige moment niet verstoren.”

Daarop licht de klokkenluider de verzamelde gegevens door naar twee generaals en naar kolonel Van Pee. VRT meldt: “Daarbij vraagt hij expliciet om alles aan de stafchef en de minister over te maken.” Wat niet gebeurde.

Topfiguren op non-actief

Na onderhoud met chef Defensie van het Belgisch leger Marc Compernol en met minister Steven Vandeput deze namiddag zetten luchtmachtgeneraal Frederik Vansina, kolonel Peter Letten (beheerder van de militaire vliegtuigen), kolonel Harold van Pee (projectleider vervangingsdossier F-16's) en generaal-majoor Luc Roelandts (die de offerte voor de vervanging van de F-16's geschreven heeft) vrijwillig een stap opzij totdat het interne onderzoek en de externe audit duidelijkheid brengt. Ook generaal-majoor Ocula zou op de hoogte geweest zijn, maar hij is al met pensioen.

Minister Vandeput bevestigde dat nieuws woensdagavond voor de camera van TV Limburg. "Ik heb met die mensen samengezeten en zij hebben gezegd dat ze alle vertrouwen hebben in het onderzoek dat we hebben geopend en dat ze hun functie voorlopig even te beschikking stellen", klonk het.

"Stoppen met politieke spelletjes"

Vandeput haalde ook uit naar oppositiepartij sp.a. "Ik heb gisteren gezegd dat er waarschijnlijk nog mails zouden zijn en ik heb aan de sp.a gevraagd om in het belang van het onderzoek nu ook álle informatie te geven", klinkt het. "Want als het zo belangrijk is, moeten we stoppen met politieke spelletjes te spelen. Dat doen ze niet. Ze blijven druppelsgewijs dingen verspreiden."

Ook de uitspraken van sp.a-voorzitter John Crombez, die woensdagmiddag in de studio van TVL zei dat "Vandeput niet bekwaam is om Defensie op een degelijke manier te leiden en gelogen heeft tegen het parlement", zijn bij de minister in het verkeerde keelgat geschoten. "Alles wat wij zeggen in de Kamer wordt neergeschreven in verslagen. Daarin zal Crombez geen enkel bewijs vinden dat ik gelogen heb", luidt het.

De Wever blijft Vandeput steunen

N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft zijn minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) steunen. Dat zei hij woendagavond in verschillende televisieinterviews. De Wever en Vandeput halen uit naar oppositiepartij sp.a, die het bestaan van de rapporten over de mogelijke levensverlenging van de F-16's naar buiten bracht. De Wever vraagt zich af wie het document gelekt heeft en met welke bedoeling. "Het is merkwaardig dat zo'n document niet tot bij de minister komt. We moeten uitzoeken hoe dat precies gebeurd is. Iets anders is de vraag wie dit heeft gelekt. Die heeft een keuze gemaakt om niet naar de minister, maar wel naar de sp.a te gaan."Volgens De Wever is ook de timing geen toeval, nu de regering binnenkort moet beslissen over welk bedrijf de opvolger voor de F-16 mag bouwen. "Daar zitten enorme belangen achter. Groepen die wilden meedoen zijn uit de boot bevallen. Dat roept heel veel vragen op, zeker als je ziet dat het lek bij de socialisten zit. En de socialisten zijn in het verleden inzake legeraankopen uiteraard gekend voor een bijzonder transparante manier van werken naar bepaalde bedrijven toe", zei De Wever aan VRT, met een verwijzing naar de affaires rond Dassault en Agusta.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer