Ina Van Hool met Yves Van Hol, die de Flipper creëerde en Ann Michiels, zaakvoerster van IJssalon Jean.© Hélène Baccaert

Yves Van Hol (59) introduceert nieuwe Lierse snack ‘de Flipper’, als eerbetoon aan zijn overleden broer

Lier -

In IJssalon Jean op de Tramweglei kunnen Lierenaars binnenkort genieten van een nieuwe lokale lekkernij: ‘de Flipper’. Deze snack, ontwikkeld door Yves Van Hol (59), is een eerbetoon aan zijn overleden broer, Filip Van Hol. Het is al zijn vijfde Lierse streekgerecht.

Hélène Baccaert

Yves Van Hol, is een geboren en getogen Lierenaar, en hoewel hij er momenteel niet meer woont, heeft hij een diepe band met zijn stad en haar culinaire tradities. “In mijn hart ben ik nog steeds een rasechte Lierenaar en mijn grote liefde voor de stad blijft. Ik heb ook het grootste deel van mijn leven in Lier doorgebracht en ben er opgegroeid.”

Onlangs overleed zijn jongste broer. “Mijn broer Filip was een liefhebber van Belgische frituren,” legt Yves uit. “Zijn favoriete snack was een koude boulet met koude curry. Om hem te eren, bedacht ik de ‘Flipper’, geïnspireerd op zijn smaakvoorkeuren.”

De Flipper, een gehaktbroodje met uiensaus in de kern.© Hélène Baccaert

Lierse koekskes met zuursaas

“De ‘Lierse Koekskes met zuursaas’ zijn regionaal beroemd en alleen in Lierse frituren te verkrijgen. Dat bracht me aan het denken over een combinatie van deze twee ingrediënten. Zo kwam ik bij de Flipper. Het is een gehaktbroodje met in de kern een uiensaus, gepaneerd in panko. De snack komt het best tot zijn recht, wanneer je het serveert met uiensaus.”

“Mijn broer Filip was een liefhebber van Belgische frituren. Zijn favoriete snack was een koude boulet met koude curry. Om hem te eren, bedacht ik de ‘Flipper’, geïnspireerd op zijn smaakvoorkeuren”

Yves Van Hol

Bedenker de ‘Flipper’

Voor Yves is de Flipper niet zijn eerste culinaire creatie. Als kok en fervent liefhebber van streekproducten heeft hij al vier andere Lierse lekkernijen ontwikkeld. “Ik ben zeventien jaar hotelchef geweest in binnen - en buitenland. Mijn passie heeft geleid tot eerdere creaties, zoals roomijs op basis van Lierse Vlaaikes en een roggebroodje met Caves-bier,” vertelt Yves trots. “Elk gerecht heeft zijn eigen verhaal en is een eerbetoon aan de rijke culinaire geschiedenis van onze stad.”

De eerste creatie van Yves was roomijs op basis van het Lierse Vlaaike.© Hélène Baccaert

Vijf creaties

Zijn eerste creatie was roomijs op basis van Lierse Vlaaikes, verkrijgbaar bij IJssalon Jean. “Ik vroeg me af of er ooit iemand al roomijs op basis van een Liers Vlaaike had gemaakt”, vertelt hij. “Een Liers Vlaaike is een heel kruidig gebakje. Ik wilde ijs creëren dat effectief naar een Liers Vlaaike proefde. Het heeft mij meer dan veertig liter ijs gekost voor ik op de perfecte combinatie zat”, zegt hij. Ook de crumble vindt zijn basis bij het Liers Vlaaike. “En zelfs de coulis is de vulling van een Liers Vlaaike.”

Yves ontwikkelde ook een roggebrood, met een vleugje Caves. “Lier heeft Caves en Lierse Vlaaikes, dat zijn onze twee bekendste streekproducten. Met Caves, een biertje à la Geus, daar kan je iets mee doen, dacht ik. Ik ben dus gaan kijken of ik niet een paar gerechten kon creëren. Het heeft toch zeker een half jaar in beslag genomen, uiteindelijk is het een roggebroodje geworden waar Caves in verwerkt is”, zegt hij.

De coup Lierse Vlaaikes.© Hélène Baccaert

 

Zo kwam Yves bij zijn derde creatie. “Op een brood moet je natuurlijk iets smeren. Ik heb dan een paté ontwikkeld op basis van schapenvlees en lamsvlees, een schapenkoppenpaté, naar de bijnaam van de Lierenaars.” Je kunt de schapenkoppenpaté bestellen bij Beenhouwerij Coenaerts op het Leopoldplein in Lier. Verder zijn er ook nog pralines, een eerbetoon aan zijn overleden vader.

Tijdens de coronapandemie richtte Yves de succesvolle Facebookgroep, ‘De Casserol van Van Hol op’. “Mijn grote passie is en blijft alles dat met eten te maken heeft. Iedereen kan er lid van worden. Het is heel laagdrempelig gestart en ondertussen telt de groep zo’n vijfduizend leden.” Vanaf volgende week is de Flipper verkrijgbaar bij IJssalon Jean, op de Tramweglei in Lier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen