© jhs, dke

Buurtbewoners sceptisch over toekomst van Peperbus: renovatie alleen al kost 2,9 miljoen euro

De parochiekerk Sint-Jan, beter bekend als de Peperbus in Borgerhout, krijgt in de toekomst een nieuwe invulling. Buurtbewoners kwamen zaterdag samen om na te denken over de mogelijkheden, maar met een kostenplaatje van 2,9 miljoen euro voor de renovatie alleen al, wordt getwijfeld aan de haalbaarheid.

Rebecca Van Remoortere

Het is niet de eerste keer dat wordt nagedacht over de invulling van de Peperbus. “In 2012 was er al een studie en vorig jaar werd ook al nagedacht over een mogelijke herbestemming. Derde keer, goede keer nu”, sprak schepen van Patrimonium, Cultuur en Erediensten Caroline Bastiaens (CD&V) de buurtbewoners toe in de kerk.

Aan de start van de brainstormsessie werden eerst enkele harde randvoorwaarden meegedeeld. Zo moet het projectvoorstel uitgaan van het behoud en de renovatie van het beschermde monument. De nieuwe bestemming moet gericht zijn op de buurt en moet maatschappelijke meerwaarde creëren. Bovenal moet het concept ook financieel zelfbedruipend zijn en zal de gekozen kandidaat voor de nieuwe invulling zelf instaan voor het kostenplaatje van de renovatie. “Dat bedraagt 2,9 miljoen euro, maar voor 60% van dat bedrag kan de kandidaat rekenen op subsidies”, aldus Bastiaens.

Over één ding waren de buurtbewoners het eens zaterdag. “De Peperbus moet een plek voor de buurt worden, geen plaats waar mensen van ver met de wagen op afkomen, want de parkeerdruk is nu al hoog. Ik zou graag zien dat de kerk gebruikt wordt door verschillende verenigingen uit de buurt. Al is de kost voor de renovatie en de inrichting veel te hoog voor een buurtvereniging”, zegt buurtbewoner Brahim Bairi van vzw Marobel. “De kerk lijkt me ook een geschikte locatie voor concerten en optredens, misschien in samenwerking met De Roma.”

Ook buurtbewoonsters Martine Duelen, die zelf een buurtwinkel heeft op het Krugerplein, en Eveline Pieters hebben genoeg ideeën. “Er is een hoge nood aan kinderopvang in de buurt, dat zou hier kunnen. De kerk is te groot voor een enkele invulling. Ik zou een paar dingen combineren, misschien naast de kinderopvang nog een leuk café en een bakkerij voor de buurt. Ook zou de kerk best een opening hebben langs de kant van het Krugerplein om nog meer de link met de buurt te maken”, aldus Eveline.

Toch zijn de twee ook bezorgd over het kostenplaatje en de voorwaarden. “Om zo’n project vanuit de buurt te financieren zouden we ons goed moeten organiseren en misschien een coöperatie oprichten, om geld in te zamelen. Maar op 15 december al moet je een eerste concept inleveren om je kandidaat te stellen. Dat is wel heel kort dag. Het lijkt me moeilijk haalbaar om als buurt zoiets op poten te zetten”, zegt Martine.

Jochen Vandenbergh ziet in de Peperbus ruimte voor een school of een overdekte markt. “We zouden hier een aantal buurtinitiatieven als de Buurderij en het Voedselteam kunnen samenbrengen en hier een dagelijkse versmarkt onderbrengen. Van mij mag de kerk ook gewoon kerk blijven. Ik kom hier vaak langs met mijn dochter, maar ik heb de lichten nog nooit zien branden binnen. Alle details van het metselwerk van de kerk vallen me nu eigenlijk pas op. Het zou zonde zijn als die mooie architectuur verloren gaat.”

Tot 15 december

Kandidaten kunnen nog tot 15 december een eerste voorstel indienen. Schepen Bastiaens hoopt een investeerder of ondernemer te vinden die met de ideeën van de buurt aan de slag gaat. “Dat wordt een moeilijke oefening. Het is niet de bedoeling dat de stad geld vrijmaakt voor de herbestemming van de kerk.”

www.agvespa.be