© Joris Herregods

Dag van de Kringwinkel: wij kochten een volledige inboedel voor duizend euro

De inzameling van goederen in de Kringwinkels groeide de afgelopen vijf jaar met 20%. Het doel? Zeven kilogram hergebruik per persoon tegen 2022. Om dat te halen, moet het aanbod aan tweedehandsspullen wel groot en gevarieerd zijn. Uw krant nam de proef op de som en ging een volledige inboedel voor een appartement kopen in een Kringwinkel, met een budget van zo’n 1.000 euro.

Rebecca Van Remoortere

© Joris Herregods

Op de Dag van de Kringwinkel trekken we naar de Kroonstraat in Borgerhout. Het personeel van de zaak is druk in de weer om de mooiste stukken die zijn binnengekomen een plek te geven. “Vandaag, op de Dag van de Kring­winkel, doen we extra ons best om alles mooi te presenteren. De stukken zijn snel weg”, klinkt het op de werkvloer.

Een volledige inboedel van A tot Z bij elkaar sprokkelen in dit ­filiaal mag niet echt een probleem zijn. De Kringwinkel heeft twee verdiepingen. Naast meubels, decoratie en elektro kunnen we hier zelfs een trouwjurk of een trouwkostuum mee naar huis ­nemen.

Bed drie keer hergebruikt

Voor de bijzonderste stukken in het assortiment, worden we mee naar boven genomen. “We verkopen een bed gemaakt uit gerecycleerd pallethout. Dat past perfect binnen de filosofie van de Kringwinkel. Het materiaal van het bed wordt na verkoop in de winkel al voor de derde keer gebruikt. Dat is een mooi recyclageverhaal”, klinkt het bij de winkelverantwoordelijke.

Met lattenbodem erbij betalen we 25 euro voor het zelfgemaakte bed. Daar hebben we bij pakweg Ikea nog niet het goedkoopste bed voor. En dit bed hoeven we zelfs niet meer in elkaar te vijzen. Een matras van 30 euro brengt ons op een totaal van 50 euro voor een bed.

Voor de woonkamer slaan we onze slag met een vitrinekast en een eenzit in retrostijl. Voor de ­vitrinekast betalen we 45 euro. Met een klein beetje fantasie zou die kast in een Scandinavische vintage­winkel kunnen staan, met een heel ander prijskaartje. De eenzit kost 65 euro en zou perfect aarden in het interieur van een hippe koffiebar.

Verwaarloosde planten

© Joris Herregods

Opmerkelijk bij deze kringloopwinkel in Borgerhout is dat er ook planten te koop zijn. De Kringwinkel brengt verwaarloosde ­kamerplanten naar de serre van het psychiatrisch ziekenhuis ­Stuivenberg. Daar krijgen ze een herstelkuur door de patiënten van de psychiatrie en worden ze opnieuw naar de Kringwinkel ­gebracht om te verkopen. We ­kopen een kamerplant met pot voor 20 euro.

Ook aan elektro vinden we alles wat we nodig hebben. Ons budget laat zelfs een vaatwasmachine toe van 200 euro, een koelkast van 130 euro en een wasmachine van 180 euro. Tussen de decoratie vinden we een print van Van Gogh met kader voor 3,5 euro. En ook alles van keukengerei is voorhanden.

Toegegeven, alle meubels kopen in de Kringwinkel betekent hier en daar inboeten op eigen smaak. De kleerkast van 90 euro kopen we meer voor de grootte dan voor de stijl, maar dat is uiteraard persoonlijk. Gelukkig zijn er in totaal 135 Kringwinkels in Vlaanderen en is er dus keuze genoeg.

Onze eindafrekening bedraagt 1016,7 euro. Daar hebben we 22 spullen voor kunnen kopen.

De Kringwinkel in de Kroonstraat heeft dus bewezen dat het kan, een volledig tweedehands interieur inslaan voor een spotprijs. Winkelen in een kringloopwinkel kan goedkoop en u hoeft zich bovendien geen zorgen te maken dat uw ­interieur er exact hetzelfde zal uitzien als dat van uw buurman.