Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Antwerpse sp.a trekt met kiesprogramma de boer op

Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels bij de voorstelling van het ontwerpprogramma.Beeld BELGAONTHESPOT

In Antwerpen hebben 120 leden van de sp.a het ontwerp programma goedgekeurd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Tijdens de zomer overlegt de partij hierover eerst nog met de middenveldorganisaties waarna het definitieve kiesprogramma volgt.

Opnieuw vooruit! Met die boodschap trekken de socialisten naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. ”We bieden een zeer ambitieus droomprogramma aan”, zei lijsttrekker Jinnih Beels. "En dat is nodig aangezien de huidige bestuursploeg de stad gedurende de jongste jaren in achteruit heeft gezet.”

De sp.a ziet veel verworvenheden stilaan verdwijnen: ”In Antwerpen wordt een huis stilaan onbetaalbaar en veel huurwoningen verkeren in slechte staat. De gezondheid van de stadsmens lijdt onder de slechte luchtkwaliteit. De stad wordt vuiler, is zo goed als onbereikbaar en er woedt, met dank aan de War on Drugs, een ware drugsoorlog in de straten.” Uiteraard is het niet allemaal kommer en kwel in de Scheldestad. ”Maar helaas heeft het huidige stadsbestuur de trein gemist, die vele moderne steden volop nemen”, klinkt het.

De socialisten hebben de speerpunten van hun voorlopige programma opgehangen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en gaan er in de zomer mee de boer op naar onder meer middenveldorganisaties. "Die kunnen net als onze leden nog voorstellen doen”, zei voorzitter Tom Meeuws.

'Stadetiquette'

Sp.a presenteerde eerder al de programma-onderdelen rond onder meer onderwijs en mobiliteit en legde zaterdag dan ook veeleer de nadruk op thema's als welvaart, veiligheid en participatie. Het team van Jinnih Beels wil onder meer opnieuw een politiekantoor in elk van de zes afdelingen van de lokale politie dat 24 uur op 24 uur open is, een centraal punt waar de schulden van mensen bij alle entiteiten van de stad beheerd en opgevolgd worden, praktijktesten tegen discriminatie op de huurmarkt, een maximumfactuur in rusthuizen van het Zorgbedrijf en het invoeren van een "stadsetiquette" met leefregels die het samenleven in de wijken kunnen verbeteren.

'Wij zijn tegen het hoofddoekenverbod'
Jinnih Beels, lijsttrekker sp.a Antwerpen

De socialisten willen ook de GAS-boetes weer meer gebruiken voor hun oorspronkelijke doel, namelijk het beteugelen van sluikstort en andere vormen van overlast en vandalisme, en ook de lokale politie moet zich weer concentreren op haar basistaken en wijkwerking.

"Antwerpen is een stad waar mensen graag willen zijn", zegt Jinnih Beels. "We moeten ervoor zorgen dat het ook weer een stad wordt waar iedereen mee kan, we moeten voordeel halen uit de diversiteit van onze bevolking en dat niet als een probleem zien, maar als een deel van de oplossing. We moeten van Antwerpen een wereldstad maken voor en door wereldburgers. Daarvoor is een stadsbestuur nodig met een visie op een mooie, duurzame toekomst.”

Over het hoofddoekenverbod zei Jinnih Beels nog het volgende: ”Wij zijn tegen het hoofddoekenverbod. Leerlingen moeten zelf kunnen kiezen maar tegelijk moeten ze zich ertoe verbinden deel te nemen aan alle schoolactiviteiten."