Eén voor één gedropt in wildernis: nieuw survivalprogramma stuurt onbekende Vlamingen alleen naar het Hoge Noorden

© ValentinValkov - stock.adobe.com

Wie zichzelf wil testen op doorzettingsvermogen en overlevingstechnieken, kan zich vanaf vandaag inschrijven voor het nieuwe tv-programma ‘Alone’. Daarin worden onbekende Vlamingen helemaal alleen gedropt in de wildernis van het Hoge Noorden. Zelfs de filmploeg gaat niet mee.

Eline Vandegehuchte en Benjamin Praet

Geen smartphone, geen filmploeg en geen contact met andere kandidaten: in Alone moeten Vlamingen zich moederziel alleen een weg banen door de wildernis. De exacte locatie is nog geheim, maar volgens Play4 en Streamz worden de deelnemers één voor één gedropt in “een van de meest afgelegen gebieden ter wereld”.

De zender en streamingdienst gaan nu op zoek naar deelnemers. De dappersten der Belgen mogen zich aanmelden, mensen die niet terugdeinzen voor eenzaamheid en over een grote portie doorzettingsvermogen beschikken.

Ultieme survival

“De casting wordt zorgvuldig uitgevoerd door een team van professionals”, zegt woordvoerder bij de zender Barbara Salomon. “Daarbij wordt gelet op diverse vaardigheden, maar vooral de vastberadenheid, mentale veerkracht en avontuurlijke instelling van de kandidaten is belangrijk.” Enige ervaring in bushcraft, lees: overlevingstechnieken in de wildernis, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Het programma wordt dan ook in de markt gezet als het ultieme survivalprogramma. “De doorgewinterde survivalists mogen zich zeker inschrijven, maar iedereen is welkom. Passie en gedrevenheid zijn even belangrijk in dit avontuur.”

Vlak voor de dropping in de bossen, krijgen de kandidaten nog een bootcamp met bijzondere aandacht voor het gebied waar ze de dagen of weken nadien zullen overleven. Dagen of weken? “De duurtijd is niet vast bepaald”, zegt Salomon. “De kandidaat die de complete isolatie het best de baas kan, en het langst helemaal alleen overleeft in de ongerepte natuur van het Hoge Noorden, wint.”

“De kandidaat die de complete isolatie het best de baas kan, en het langst helemaal alleen overleeft, wint”

Barbara Salomon

Play4

Voor voedsel zijn de kandidaten volledig aangewezen op zichzelf en de natuur. De rugzak is dus niet gevuld met voedzame kant-en-klaarmaaltijden. Op bootcamp krijgen ze wel les over wat wel of niet te eten uit de natuur. De kans dat de kandidaten elkaar onderweg ontmoeten, is trouwens erg klein. Ze worden wel op hetzelfde moment in het Hoge Noorden gedropt, maar telkens op verschillende locaties die kilometers uit elkaar liggen.

Psychologische screening

“Naast de traditionele survivaluitdagingen zal Alone zich focussen op isolatie en eenzaamheid”, klinkt het nog. “De deelnemers worden alleen achtergelaten zonder crew of externe hulp. Het is dus niet enkel een test van fysieke vaardigheden, maar zeker ook van mentale kracht. Het is een unieke kans om hun grenzen te verleggen en hun angsten te overwinnen.” Dat in een wereld die niet verder verwijderd kan zijn van hun dagelijkse leven, “weg van de moderne way of life”.

“De deelnemers worden alleen achtergelaten zonder crew of externe hulp. Het is dus ook een test van mentale kracht”

Barbara Salomon

Play4

De kandidaten worden vooraf psychologisch gescreend en zullen ook tijdens het programma opgevolgd worden. “Tijdens hun deelname zijn er controles door een dokter die ook de psychologische toestand van de kandidaten checkt”, zegt Salomon. Er kan maar één winnaar zijn, maar het is plausibel dat sommige kandidaten het minder lang volhouden dan ze initieel gehoopt hadden. Ook dan zal er psychologische begeleiding zijn, benadrukt de productie. “De deelnemers worden blootgesteld aan de grillen van de natuur en moeten volledig ontkoppelen van vrienden, familie en de crew. We vinden het belangrijk dat ze bij het verlaten van de wedstrijd de nodige psychologische ondersteuning krijgen om de terugkeer te vergemakkelijken.”

Zelf filmen

Anders dan bij De expeditie, waarin acht bekende Vlamingen zich aan een loodzware tocht op Groenland waagden, is er deze keer geen cameraploeg aanwezig. Elke deelnemer krijgt apparatuur mee om zichzelf te filmen. Hun camera’s worden voorzien van voldoende batterijen voor langdurig gebruik. Tijdens de routinecontroles worden geheugenkaartjes met beeldmateriaal verwisseld, zodat niets verloren geraakt. “Ze zijn dus niet enkel kandidaat, maar moeten hun avontuur wel degelijk vastleggen zodat de kijker mee kan volgen”, klinkt het. “Dat maakt alles zo authentiek mogelijk en louter vanuit het perspectief van de kandidaat.”

Het programma is een afgeleide van een internationaal format dat eerder al succesvol bleek in onder meer Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Wanneer de Vlaamse versie op Streamz en Play4 te zien zal zijn, is nog niet bekend. Kandidaten kunnen zich inschrijven via goplay.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen