Vier monumentale kunstwerken van Luc Tuymans vanaf vandaag te bezichtigen in het Louvre: zo zien ze eruit

Het werk van Antwerps kunstenaar Luc Tuymans is vanaf vandaag een jaar lang te bewonderen in het Louvre. Met L’Orphelin palmt hij de Rotonde Valentin van het voormalige paleis in Parijs in.

ls

Tuymans is de eerste kunstenaar in lange tijd die met zijn kunst rechtstreeks de muren van het museum mag versieren. Zijn werk bestaat uit vier beelden uit zijn archief, die hij voor de tentoonstelling bewerkte. Drie van de beelden stellen het schoonmaken van het schilderspalet geladen met pigmenten voor. Inspiratie haalde hij daarvoor online, in een YouTube-filmpje van een Nieuw-Zeelandse kunstenaar.

Het vierde deel is een reconstructie van een werk dat hij in 1990 op doek schilderde, maar dat verloren ging. Het toont de achterkant van een poppenhoofd, met open nek en is een rechtstreekse verwijzing naar de guillotine die tijdens de Franse revolutie vlak bij het Louvre stond opgesteld.

LEES OOK. Antwerpse kunstenaar Luc Tuymans maakt fresco op muren van het Louvre

Met de tentoonstelling van Tuymans wil het Franse museum “de terugkeer van de daad van het schilderen binnen en op de muren van het Louvre” aanduiden.

L’Orphelin is vanaf vandaag tot 26 mei 2025 te bewonderen in de Rotonde Valentin in het Louvre. Daarna zal de zaal opnieuw herschilderd worden.

LEES OOK. Tuymans schildert in het Louvre, maar wat gebeurde er met zijn Antwerpse fresco’s? Ze zijn allemaal verdwenen, behalve eentje

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER