© JAA

Herentalsebaan ziet parkeerstroken bij minste bui in beken veranderen

De bewoners van de Herentalsebaan in Wommelgem zijn het beu. Bij de minste regenbui worden de parkeerstrook, het voet- en fietspad voor hun deur herschapen in een beek. “We hebben de onderhoudsploeg die de straatkolken schoonmaakt, hier al twee jaar niet meer gezien.”

Jan Auman

Woensdag stond de zon laag aan een stralend blauwe hemel. Maar dat is in ons land natuurlijk niet altijd zo. “Vorig weekend regende het bij momenten fel en we weten hier dan allemaal hoe laat het is”, vertellen Hugo Bastiaens en zijn echtgenote Rachel Huybrechts. “Al na enkele minuten komt het water uit die putjes weer naar boven. Er ontstaan al snel grote plassen, en die deinen uit. Het hoeft niet eens een stortbui te zijn. De straatkolken zitten gewoon volledig verstopt met bladeren, zand en andere vuiligheid. Er loopt niks meer door.”

Tot aan de woningen heeft het water nog niet gestaan. “Toch niet bij ons”, vertelt Ischia Tegenbosch van enkele huizen verder. “Buren wat verderop kregen wel al eens water tot in de kelder, met heel wat schade tot gevolg. Die mensen zijn om die reden zelfs verhuisd. Het probleem doet zich voor over een strook van wel één kilometer langs de Herentalsebaan: vanaf de Kapelaan Staslaan tot de Schanslaan.”

Achterstand

Het probleem? Een gebrek aan onderhoud, zegt Hugo Bastiaens. “Dat klopt”, slaat Jef Schoenmaekers, woordvoerder van de afdeling Wegen en Verkeer, mea culpa. “We willen ons excuseren voor de overlast. We liepen een achterstand op bij het reinigen van de kolken, maar die zijn we volop aan het inhalen. Een van de komende weken pakken we zeker ook de Herentalsebaan aan. Dat zal bovendien een extra grondige reiniging worden waarbij de kolken niet alleen worden leeggezogen maar de riolen ook nog eens worden doorgespoten. We hopen dat het probleem daarmee voor lange tijd verholpen zal zijn.”