Werd mijn buurman ook geflitst?

© BELGA

Sinds juli kunnen we onze verkeersboetes betalen via de site verkeersboeten.be. Nu blijkt dat die site het niet zo nauw neemt met de privacy.

Nikolas Vanhecke

Het pv-nummer, de datum van de overtreding en een controlecode tegen zoekrobots: meer moet er niet worden ingegeven om toegang te krijgen tot de betaalmodule op verkeersboeten.be. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelde de website met zijn collega’s van Binnenlandse Zaken en Mobiliteit begin juli voor.

De bedoeling van verkeersboeten.be is om de boetes vlotter te innen. Op de site kan worden betaald met Visa of Mastercard. Doordat alles zo goed als automatisch verloopt, is de kans klein dat er fouten worden gemaakt bij de betaling, wat bij een manuele overschrijving al eens gebeurt en de politie extra werk bezorgt.

Dat gebruiksgemak, en meer bepaald het inloggen op de site, heeft een keerzijde. Het vakblad Verkeersspecialist ontdekte dat het voor hardrijders een koud kunstje is om te zien welke voertuigen er nog zijn geflitst op hetzelfde moment als zijzelf. Dat komt doordat het pv-nummer, de basis om in te loggen, eenvoudig is te manipuleren. Dat nummer ziet er bijvoorbeeld zo uit: BG.98.L1.412345/2017. Door het centrale pv-cijfer ‘412.345’ te laten eindigen op andere cijfers die in de buurt liggen, krijg je toegang tot een andere boete.

Tot 8 september was het op die manier mogelijk om de naam, nummerplaat en het te betalen bedrag van andere overtreders te zien. Toen kreeg de FOD Justitie lucht van het probleem en werd het vakje met de naam verwijderd. Maar vandaag is het nog altijd mogelijk om alle andere gegevens van pv’s te raadplegen.

Volgens de Privacycommissie is de FOD Justitie als verwerker van de gegevens in de fout gegaan. In de privacywet staat dat verwerkers de vertrouwelijkheid en beveiliging van data moeten garanderen. ‘Bovendien heeft de FOD een voorbeeldfunctie als overheidsdienst’, zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie. ‘Het gaat ook om gerechtelijke gegevens, wat extra gevoelige materie is.’