Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

Nieuws
De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert op Koningsdag in Emmen. De republikeinen willen dat de koning een stuk minder gaat verdienen en dat hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting gaat betalen. In plaats van de 1,1 miljoen euro die Willem-Alexander nu jaarlijks ontvangt, hoeft de koning volgens Republiek niet meer te verdienen dan de balkenendenorm. Die ligt nu op zo’n 233.000 euro per jaar. De beweging is een handtekeningenactie gestart die zaterdag officieel wordt afgetrapt.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 03:52
Afbeelding
beeld anp

‘Het overgrote deel van de Nederlanders stoort zich aan het miljoeneninkomen van de Oranjes’, stelt voorzitter van Republiek Floris Müller. Naast zijn uitkering van 1,1 miljoen ontvangt Willem-Alexander een kleine 6 miljoen aan onkostenvergoedingen. ‘In een tijd waarin zoveel mensen het moeilijk hebben valt het niet uit te leggen dat we het staatshoofd zoveel geld betalen, het is oneerlijk en een symbool van ongelijkheid in de samenleving’, aldus Müller. Volgens de voorzitter van de republikeinen behoren de Oranjes tot de rijkste families van Europa en zijn alle vergoedingen daarom ook niet nodig. ‘Het is niets anders dan een miljardairssubsidie en daar willen wij met onze petitie een einde aan maken.’

Republiek plaatst langs de route van de koninklijke familie een groot scorebord met de actuele stand van het aantal verzamelde handtekeningen. ‘Een interactieve demonstratie’, noemt Müller de actie. Mensen kunnen de petitie ook ter plekke ondertekenen. ‘Ik hoop natuurlijk dat de koning ook een handtekening komt zetten’, grapte Müller eerder deze week. De voorman van de republikeinen hoopt dat de petitie uiteindelijk zeker 50.000 keer getekend wordt. Tekenen kan tot Prinsjesdag. Dan wil de organisatie de handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wijdverbreid seksueel wangedrag bij banktoezichthouder VS

Binnen de Amerikaanse banktoezichthouder FDIC is sprake van wijdverbreid seksueel wangedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek door advocatenkantoor Cleary Gottlieb, dat uitgevoerd werd naar aanleiding van een artikel in The Wall Street Journal over de toezichthouder.

Afbeelding

VS onderbraken levering munitie aan Israël om 'zorgen' over Rafah

De Verenigde Staten hebben vorige week een levering van munitie stopgezet omdat Israël niet tegemoet was gekomen aan de Amerikaanse 'zorgen' over Israëlische plannen voor een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag.

Afbeelding

Uitspraak in grote sextortionzaak met tientallen slachtoffers

De rechtbank in Breda doet woensdag uitspraak in de zaak tegen Gianni de W. (25) uit Etten-Leur, die verdacht wordt van het online misbruiken van dertig veelal minderjarige slachtoffers. Die stuurden hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's.

Afbeelding

Joost Klein begint aan cruciale repetities in Malmö

Na bijna anderhalve week in Malmö breken de dagen van de waarheid aan voor Joost Klein op het Eurovisie Songfestival. Voordat donderdagavond de tweede halve finale op het programma staat, moet de Nederlander eerst nog drie generale repetities doorlopen.

Afbeelding

Hinder op wegen Rotterdam door werk tijdens hemelvaartsweekend

In het lange hemelvaartsweekend moeten weggebruikers rekening houden met hinder en vertraging op meerdere wegen rond Rotterdam. Weggebruikers kunnen in deze periode geen gebruikmaken van een deel van snelweg A16 bij Rotterdam.

Afbeelding

Kans op drukke avondspits door lang hemelvaartsweekend

De ANWB houdt rekening met een drukke avondspits vanwege de start van een lang hemelvaartsweekend. Vorig jaar stond er ruim 1000 kilometer file aan de vooravond van Hemelvaart. Zo druk zal het woensdag niet worden, verwacht de ANWB, omdat veel mensen al de meivakantie vieren.