Direct naar artikelinhoud
zaak-Kucam

N-VA-lid regelde humanitaire visa in Aalst

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld Photo News

Eind 2016 kwamen er in alle discretie een 20-tal Syrische christenen aan in Aalst via een humanitair visum. De man die de lijsten samenstelde is Kostantin Al Chammas, de spreekbuis van de Syrische, christelijke gemeenschap in de stad. Hij kwam in 2004 naar België en is lid van N-VA.

“Mensen kwamen me vragen om hun moeder of hun zussen naar hier te halen, omdat ze in nood waren”, vertelt hij. “Ik heb een lijst samengesteld en die via een tussenpersoon aan het kabinet van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) bezorgd.” 

Wie die tussenpersoon is, wil hij niet kwijt. “Ik heb hem discretie beloofd. Hij wilde geen media-aandacht, dat zou alleen maar afgunst en kritiek veroorzaken.” Een aantal maanden later kreeg hij het nieuws dat de mensen konden overkomen. 

Hij benadrukt dat hij nooit geld heeft ontvangen. “Het nieuws over Melikan Kucam heeft me gechoqueerd”, zegt hij. “Ik leerde hem begin vorig jaar kennen. Afgelopen zomer kreeg ik telefoon van Syrische families in Zweden en Nederland omdat ze geruchten hoorden dat je bij hem visa kan kopen. Ik heb hem daarmee geconfronteerd op een vergadering, maar hij ontkende alles.”

Hij zegt grote fan te zijn van Francken. Hij verschijnt verschillende keren op de foto met een kabinetsmedewerker. “Ik ging naar zijn boekvoorstelling en hij bezocht afgelopen zomer onze gemeenschap. Ik hoop dat de waarheid snel naar boven komt.”