De zusjes Gilis bezorgden ons land de Europese landentitel (archief).© IMAGO/Aaron Gillions

EK Squash

Tinne en Nele Gilis leiden Belgische team naar Europees goud: “Dit moest onze dag worden”

Het kon. Het mocht. Het werd gehoopt en... het gebeurde. De Kempense wereldtoppers en zussen Nele en Tinne Gilis bezorgden het nationale vrouwenteam de Europese landentitel. De vreugde was immens. Bewondering voor een topprestatie van een klein landje in een mondiale sport.

Marcel Bernaerts

“Dit wilden we al zo lang en zo graag”, vertelt Tinne Gilis. “We wisten dat we als team kans maakten als alles in de juiste plooi viel. Even was er twijfel toen Nele verrassend haar wedstrijd tegen de Welshe Tesni Evans verloor, maar dankzij een sterke prestatie van Marie Van Riet wonnen we ook van Wales. Toen voelde ik dat we er dichtbij zouden zijn. Vooral omdat in dit soort tornooien Nele met de wedstrijd beter wordt. Iets wat ze nadien, zeker in de finale met winst tegen Georgina Kennedy, ook bewezen heeft. Vanochtend pepten we elkaar op en zeien we tegen elkaar: Dit wordt onze dag. Vandaag moet het gebeuren. Als het dan ook lukt, is de vreugde enorm. Dit is van alle medailles die ik al won met voorsprong de mooiste.”

Datzelfde gevoel heerste er ook bij zus Nele Gilis. “Winnen samen met je zusje, dat maakt het extra mooi. Dat kan niet op de gewone PSA-tornooien. Mijn verlies in de groepsfase tegen Wales was even slikken, maar het verschil met andere tornooien is dat je het op dit EK nog kon rechtzetten. Op een individueel tornooi is het inpakken en wegwezen. Die extra kans benut hebben, dat voelt fantastisch. Deze zege geeft ons allebei een boost naar het WK toe dat donderdag begint, maar nu gaan we vandaag nog even samen genieten van onze prestatie. Dinsdag vliegen we naar Egypte waar we donderdag allebei onze eerste wedstrijd op het WK spelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten