De Gerkenberg gaat uitbreiden.© Patrick Brebels

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Bree keurt borg van 13 miljoen voor rusthuis Gerkenberg goed

Bree
Meerderheid: onsBree (7), N-VA (7)Oppositie: Verjonging (8), Vernieuwing (1) en BBB (1). Raadslid Breemans zetelt als onafhankelijke.

Portret Jaak Gabriels: De raad opende met een minuut stilte voor ereburgemeester Jaak Gabriels die onlangs overleed; elke fractievoorzitter had lovende woorden voor de vele verdiensten van Gabriels. Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (onsBree): “We gaan aan de stedelijke tekenacademie vragen om een portret van Gabriels te laten maken. Dat zullen we namens de stad aan de familie aanbieden.”

Uitbreiding Gerkenberg: Om een nieuwbouw met 44 extra opvangmogelijkheden te voorzien, vraagt het rusthuis Gerkenberg een borgstelling van 13 miljoen euro aan de stad. Dries Tijskens (Verjonging) zag dat niet zitten. “Zo’n borg houdt veel risico’s in. Als er iets misloopt met dit project, draait de stad op voor de kosten. Waar gaan we in de toekomst trouwens nog personeel vinden om onze senioren te verzorgen? Binnenkort zitten we met zo’n gebouw, maar zonder verzorgenden.” Schepen van Financiën Michel Theunissen (onsBree): “Door borg te staan, krijgt de Gerkenberg een lening aan gunstige voorwaarden. Zo moet men minder terugbetalen aan de bank en kan men de prijs voor de residenten drukken. Dat is een goede zaak.” Raadslid Stefan Daniëls (N-VA), tevens voorzitter van de raad van bestuur van vzw Gerkenberg: “We zitten nu al met wachtlijsten en de bevolking veroudert in sneltempo. We moeten dus wel bijbouwen. Werken op de Gerkenberg maken we aantrekkelijk door extra voordelen aan te bieden. De personeelsbezetting bij ons is trouwens boven de norm: zo zorgen we voor werkbaar werk en dat trekt mensen aan.” De raad keurde de borg goed. Bij Verjonging onthield enkel Tijskens zich.

Hondenpoep en zwerfvuil: De raad keurde de aanstelling van OVAM-handhavers goed. Van der Auwera: “Deze mensen gaan ook na de reguliere werkuren op pad om inbreuken vast te stellen. Vooral hondenpoep en zwerfvuil zorgen voor frustraties bij de bevolking. We gaan een extra parkeerwachter aanwerven; na een opleiding zal ook die als handhaver mogen optreden.” (pabr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer