© Jan Van der Perre

STANDPUNT. Sp.a moet snel een paar antwoorden geven

Het is lang geleden dat de sp.a in Antwerpen de buitenwereld nog zoveel strijdvaardigheid toonde als afgelopen zaterdag tijdens haar nieuwjaarsreceptie in het vakbondsgebouw aan de Ommeganckstraat. De toon van de speeches was fors, zegezeker of toch minstens vol zelfvertrouwen. Wie niet beter wist, zou denken dat de Antwerpse socialisten uit een periode van voorspoed en meeval komen. Klaar om de wereld of toch minstens Antwerpen te veroveren.

Patrick Van de Perre

Of het optimisme van sp.a ook strookt met de werkelijke gevoelens van de socialisten na het debacle van Samen, waarbij Groen deze week de stekker uit de samenwerking haalde, is natuurlijk een andere vraag. Het is moeilijk om aan te nemen dat die wonden al geheeld zijn en dat de socialisten in Antwerpen opnieuw overgaan tot de orde van de dag.

Natuurlijk heeft sp.a gelijk dat ze zich strijdvaardig opstelt en aan iedereen die het wil weten duidelijk maakt dat de partij klaar is om de strijd aan te gaan. Als de socialisten na de dreun die ze de vorige week hebben gekregen ook nog eens in een hoekje zouden gaan zitten mokken, is het zeker een gelopen race.

Toch zullen ze in Antwerpen op de korte termijn een aantal antwoorden moeten geven over welke richting ze uitgaan. Vooral op personeelsvlak. Gaat Tom Meeuws als lijsttrekker naar de verkiezingen en valt dat nog wel aan de kiezer te verkopen? En als het antwoord daarop ‘neen’ is, wordt Jinnih Beels dan als vanzelfsprekend zijn vervanger?

Jinnih Beels is onafhankelijke en gaf zondag in meerdere actualiteitenprogramma’s te kennen dat ze dat zal blijven. Lid worden van de sp.a is voor haar uitgesloten. Dan rest de vraag of diezelfde sp.a naar de kiezer kan trekken onder leiding van iemand die zelfs geen lid is of wil worden van die partij? De lijsttrekker is ten slotte wel de kandidaat-burgemeester. En je weet maar nooit, ook al is de kans bijzonder klein dat sp.a na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober de burgemeester mag leveren.

Als de sp.a het bittere verhaal dat Samen voor hen is geworden achter zich wil laten, zal ze snel antwoord moeten geven op dergelijke vragen. Vragen die bij een deel van de achterban leven. De rol van Jinnih Beels was duidelijk in het bondgenootschap met Groen. Bij sp.a al een stuk minder.

De voorstelling van nog eens twee nieuwe onafhankelijken zaterdag is charmant. Maar ook niet meer dan dat. Deze mensen hebben hun waarde, maar gaan het verschil niet maken. En ook zij waren trouwens voorbestemd om Samen te gaan verruimen.

Neen, als sp.a over wil gaan tot de orde van de dag, moet de partij snel een paar onduidelijke situaties aanpakken. Zolang dat niet gebeurt, zal er weinig ruimte zijn om goed gewapend naar de kiezer te stappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER