‘Amerikaans echtpaar komt niet getuigen’

Foto: ANP

Het Amerikaanse echtpaar bij wie de Nederlandse Ivana Smit vlak voor haar dodelijke val in Maleisië verbleef, komt niet naar de rechtbank in Kuala Lumpur. Ze waren opgeroepen om woensdag te getuigen in een zitting, maar ze komen niet. Dat heeft de advocaat van het stel dinsdag meegedeeld aan de hulpofficier van justitie.

Advocaat Sébas Diekstra die de nabestaanden bijstaat, heeft berichtgeving daarover in de Telegraaf en het AD bevestigd. Volgens hem zijn de nabestaanden ernstig teleurgesteld. Zij zijn wel afgereisd naar Kuala Lumpur en komen vrijdag aan de beurt.

De Maleisische rechtbank hoort alle betrokkenen om te achterhalen of haar dood al dan niet een misdrijf was. De zittingen begonnen op 8 augustus en de laatste zijn op 24 augustus.

Eerder dinsdag werd bekend dat het appartement in Kuala Lumpur waar de achttienjarige Smit naar beneden viel, kort daarna is schoongemaakt. Dat heeft zowel de schoonmaakster als de huismeester van het complex verklaard, bevestigde Diekstra. Het schoonmaken gebeurde nog voordat de technische recherche onderzoek deed.

Smit overleed in december nadat ze na een avond in het gezelschap van het Amerikaanse paar was meegegaan naar hun appartement. Ze viel veertien verdiepingen naar beneden.

Advocaat Diekstra noemt het politie-onderzoek een aanfluiting. ,,Hoe kan een schoonmaakster toegang hebben gekregen tot het appartement terwijl er nog een sporenonderzoek diende plaats te vinden?”

De familie van Smit gelooft niet dat haar dood een ongeluk was. De Nederlandse patholoog-anatoom Frank van de Goot verklaarde eerder dat hij aanwijzingen heeft gevonden die erop kunnen duiden dat de jonge vrouw mogelijk al voor haar val was overleden.