Warme bakker wordt docent en geeft nu les aan theologe en ICT’er

© jdw

Vier leerling-bakkers, onder wie een theologe en een ICT’er, zijn bij bakkerij Van Eeckhout gestart met een opleiding om stielkennis op te doen over trage baktechnieken met authentieke graansoorten. Voor het doorgeven van die kennis krijgt de bakkerij van de Vlaamse overheid een beurs ter waarde van 36.000 euro.

Juliaan Deleebeeck

Voor het bakkersduo Marc Van Eeckhout en Lutgard Lyen is brood maken niet alleen hun job maar ook hun passie. En daarvoor willen ze ver gaan. Ze promoten de zogenaamde korteketen-aanpak tussen boer, molenaar en ambachtelijke bakker, zonder tussenkomst van groothandelaars. Het korteketen-principe is een tegenbeweging tegen de industrialisering van het bakkersvak.

Dat principe koppelen Marc en Lutgard nu aan een zoektocht naar authentieke granen die ze in hun broden verwerken. Die granen groeien deze lente langs de Zenne in Weerde, bij witloofboer Thomas Cools, voor wie de oogst van het graan een gegeerde teeltafwisseling is.

Tragere processen

Marc en Lutgard willen hun verworven kennis over werken met authentieke granen en over tragere processen van broodbereiding, wat onder meer zou leiden tot beter verteerbare producten, nu ook doorgeven. Ze schreven hun zienswijze en motivatie daarom uit in een script, Van graanhalm tot boterham met smaak. De Vlaamse overheid steunt het project met een beurs van 36.000 euro.

Warme bakker Marc Van Eeckhout zet nu een traject op met vier leerlingen, om samen de hele keten te doorlopen. Hij werkte daarvoor een traject uit van werkbezoeken bij graanboeren, aan een labo van de Gentse universiteit, en aan het Museum voor Oude Technieken in Grimbergen. Het traject bevat zowel theorie als praktijklessen in de bakkerij, en een eindproef.

Volgens de jury van de Vlaamse Gemeenschap, die besliste over de beurs voor het studietraject dat het bakkersduo uitwerkte, gaat er veel inspiratie uit van de manier waarop Van Eeckhout en Lyen het vakmanschap opentrekken naar een ontdekkingstocht van de hele keten. Ook de bezorgdheid over het ambachtelijk vak en de hernieuwde link met de pure grondstoffen, krijgt log.

Jongeren met beperking

“Voor de gesubsidieerde opleiding boden zich veertien kandidaten aan, en dat was een verrassing”, zegt Lutgard Lyen van bakkerij BroodNodig. “Vier van hen zijn vorige week gestart met de opleiding.”

Een van de vier is Anibal Morgadinho (44) uit Buggenhout. Hij werkt al 19 jaar in de bakkerij en wil het perfecte brood maken voor zijn klanten. Ook theologe Heidi Cobbaert (43) uit Lier volgt nu lessen in Hofstade. Zij volgde eerder een opleiding biologische landbouw. “Ik wil een desembakkerij opstarten waar jongeren met een beperking aan de slag kunnen”, vertelt ze.

ICT’er Sven Kosack (39) uit Dendermonde is al hobbybakker. Hij wil een broodhoeve opstarten en een netwerk opbouwen met lokale producenten in een traditionele voedselketen. En Hilde Brepoels (55) uit Brussel, verantwoordelijke partnerships en fundraising bij het Platform voor de Samenlevingsdienst, wil een Warme Wereldbakkerij opstarten waar vrouwen met migratieachtergrond brood uit hun cultuur maken en hun recepten delen met het publiek.

Het project loopt tot juli 2020.