Rusland valt treinen met westerse wapenleveringen aan, Oekraïne ziet “voorbode van nieuw offensief”

Rusland heeft donderdag verschillende aanvallen uitgevoerd op Oekraïense treinen en spoorweginfrastructuur. Volgens Oekraïne gaat het om een bewuste poging om westerse wapenleveringen lam te leggen, en bereidt Rusland een nieuw offensief voor.

jvh

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde vrijdag dat het donderdag – met behulp van vliegtuigen, raketten, en artillerie – een trein en een treindepot had aangevallen in de oblast Donetsk. Aan boord van de trein zouden zich westerse wapens hebben bevonden, die bedoeld waren voor het front. Volgens de Oekraïense spoorwegmaatschappij Oekrzaliznytsja kwamen bij de aanval drie werknemers om het leven, en raakten vier anderen gewond.

Bij een tweede aanval op een treinstation in het stadje Balaklia, in de oblast Charkov, werd volgens Rusland dan weer een trein met soldaten en materieel van de 67ste gemechaniseerde brigade van het Oekraïense leger onder vuur genomen. Bewijzen van die beweringen zijn er niet, en ook uit beelden op sociale media blijkt niet dat het gaat om een militair transport. Volgens Oekraïne raakten bij die aanval enkel tien burgers gewond.

Een derde Russische aanval op spoorweginfrastructuur in Smila, in de oblast Tsjerkasy, zou dan weer uitgevoerd zijn met een Iskander-raket. Daarbij zouden volgens de Oekraïense autoriteiten zes mensen gewond zijn geraakt, en 47 gebouwen beschadigd zijn.

“Voorbode van nieuw offensief”

Volgens een anonieme, hooggeplaatste Oekraïense functionaris viseert Rusland het Oekraïense spoorwegstelsel bewust, om zo de (westerse) wapenleveringen “lam te leggen”. Met die aanvallen zou het land volgens de functionaris een nieuw offensief voorbereiden. “De Russische bombardementen op de Oekraïense spoorinfrastructuur en -transporten staan gelijk aan klassieke maatregelen die voorafgaan aan een offensief”, klinkt het. “Het doel is om leveringen en het transport van militaire goederen lam te leggen.”

De Oekraïense autoriteiten waarschuwen al langer dat de komende weken moeilijk zullen worden. Rusland hoopt nog snel vooruitgang te boeken aan het front, alvorens het effect van het nieuwe Amerikaanse steunpakket voelbaar wordt.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski wil Rusland tegen 9 mei – de Russische Dag van de Overwinning – het stadje Chasiv Yar veroveren: dat is een belangrijk logistiek knooppunt van het Oekraïense leger. Volgens Oekraïense bronnen heeft het Russische leger daarvoor 25.000 soldaten geconcentreerd in de regio.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen