Direct naar artikelinhoud
Hanne danst

VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere danst Thomas Vanderveken achterna in nieuw Canvas-programma

Nieuwsanker Hanne DecoutereBeeld © VRT - Lies Willaert

Jarenlang wou nieuwsanker Hanne Decoutere niets liever dan ballerina worden. Een nieuw Canvas-programma geeft haar nu de kans die droom alsnog waar te maken. 

Met Thomas speelt het hard had Canvas vorig jaar een onverwachte televisiehit te pakken. Voor dat programma gaf Thomas Vanderveken zichzelf een jaar de tijd om een aartsmoeilijk pianoconcerto onder de knie te krijgen. De kijkcijfers piekten, net als de interesse in klassieke muziek. Missie geslaagd dus. Het enige nadeel van het format; een tweede seizoen zat er niet meteen in. Maar dat was buiten de makers van het programma gerekend. 

Zij gingen in de VRT-gangen op zoek naar nog meer schermgezichten met verborgen talenten en kwamen zo bij nieuwsanker Hanne Decoutere terecht. Decoutere danste jarenlang op hoog niveau en had op haar 23ste zelfs een contract bij een Parijs balletgezelschap te pakken. Maar net voor ze met de Parijzenaars op een Chinese tournee zou vertrekken brak daar het SARS-virus uit. De tournee én het contract van Decoutere werden geannuleerd. 

Lees verder onder de video.

Gigantisch vraagteken

Vijftien jaar na datum komt er nu opnieuw een professioneel gezelschap bij Decoutere aankloppen. In het nieuwe programma, dat voorlopig Hanne danst heet, wordt het nieuwsanker op een jaar tijd klaargestoomd voor een rol bij het Ballet van Vlaanderen. "Toen de vraag kwam of ik dat zag zitten, reageerde ik heel emotioneel", vertelt ze. "Ik had nooit verwacht dat ik op mijn 38ste nog de kans zou krijgen terug te keren naar de danswereld. Bovendien is dit een geweldige kans om een breed publiek kennis te laten maken ballet en dans in het algemeen. Dat is voor mij eigenlijk nog belangrijker dan het realiseren van mijn eigen droom." 

Ik had nooit verwacht dat ik op mijn 38ste nog de kans zou krijgen terug te keren in de danswereld
Hanne Decoutere

Maar voor het zo ver is, moet er nog een lange weg afgelegd worden. Waar de dansers van het Ballet van Vlaanderen acht uur per dag met hun beroep bezig zijn, moest Decoutere het tot voor kort met een uurtje les per week stellen. "Bovendien ben ik ondertussen 38 jaar en heb ik twee kinderen op de wereld gezet. Het is dus ook voor mij nog een gigantisch vraagteken of ik het vereiste niveau wel zal halen." 

Een eerste try-out in november vorig jaar zorgde wat dat betreft voor de nodige rust in het hoofd. Decoutere: "Die auditie leverde niet alleen mooie beelden op, de mensen van het Ballet van Vlaanderen verzekerden me dat ze potentieel zagen. Al is er nog heel veel werk." 

Voor 'Thomas speelt het hard' gaf Thomas Vanderveken zichzelf een jaar de tijd om een aartsmoeilijk pianoconcerto onder de knie te krijgen.Beeld rv

Decouteres trainingsregime gaat de komende weken en maanden fors de hoogte in. "En dan is het hopen dat mijn lichaam het volhoudt", vertelt ze. "Ik doe sinds januari een paar uur extra en dat heeft me ondertussen al een pijnlijke achillespees opgeleverd. Het wordt dus een zaak om voorzichtig op te bouwen." 

Ook qua time-management wordt het komende jaar een uitdaging. Decoutere blijft tussen haar danslessen door Het Journaal presenteren. "Ik wou het zelf absoluut zo doen. Af en toe zal ik wel met stramme benen achter de nieuwsdesk zitten maar daar hoeft de kijker niets van te merken." 

Ook van de top van nieuwsdienst kreeg Decoutere groen licht. Opmerkelijk, want in het verleden werd wel eens moeilijk gedaan wanneer nieuwsankers zich aan een entertainment-zijstapje wilden wagen. "Maar dit is geen puur entertainment-programma", klinkt de uitleg. "Het is de bedoeling om de kijker ook iets bij te leren over ballet en dans in het algemeen." Hanne danst komt normaal gezien in de loop van volgend jaar op het scherm.