© Tom Palmaers

Botsing met everzwijn kan u veel geld kosten

Een ongeval met een everzwijn is in Limburg de laatste maand bijna dagelijks kost. Vorige week nog werden in Genk 14 everzwijnen doodgereden. De schade voor de gedupeerde is vaak groot. Enkel de happy few die een omniumverzekering hebben kunnen de herstelkosten van hun voertuig recupereren. Een fonds voor mensen met wildschade bestaat in België niet.

Mireille Maes

Bij Assuralia, de beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen, erkent men ook dat er de laatste tijd wel wat aanrijdingen met overstekend wild zijn gebeurd. “Maar de kans dat je tegen een andere auto rijdt, is nog altijd groter dan dat je een everzwijn of ree raakt”, reageert Peter Wiels van Assuralia. Volgens hem is er niet meteen een oplossing in de maak om dit soort aanrijdingen altijd te vergoeden. “Wie een volledige of kleine omnium heeft, is gedekt. De verplichte verzekering volstaat niet. Die geldt alleen bij schade aan derden. Maar die zijn er bij mijn weten na een ongeval met een everzwijn gelukkig nog niet.”

Volgens Wiels zijn de Vlamingen wel voorzichtig van aard. “De meeste mensen die een nieuwe auto kopen, betalen 3 tot 4 jaar een volledige omnium. Daarna schakelen ze nog een paar jaar over op een kleine omnium. Die biedt gemoedsrust voor de auto-eigenaars, zeker in regio’s waar het risico op dit soort ongevallen hoger ligt. Maar het is niet aan ons om te zeggen dat je die best neemt. Dat is een afweging die ieder voor zich moet maken.”

Gewonden

In het geval dat iemand gewond raakt na een aanrijding met een everzwijn, is het verzekeringstechnisch ook heel duidelijk. “Passagiers zijn bij een standaardverzekering gedekt, de bestuurder niet. Zelfs bij een omniumverzekering hangt het af van de specifieke polis. Bij een opname in het ziekenhuis komt de hospitalisatieverzekering tussen. Maar als er een blijvend letsel is, wat vaak gepaard gaat met inkomensverlies, krijg je geen geld. Of er moet een aparte bestuurdersverzekering zijn”, legt Wiels uit.

Afblijven

En voor wie na een aanrijding met een zwijn uit de auto durft stappen wel een gouden tip: blijf uit de buurt als het dier nog beweegt. “Zolang het leeft zeker. Een everzwijn kan op twee poten nog lelijk uithalen met zijn snuit. En daaronder steken twee gevaarlijke slagtanden. Afblijven dus. En de politie of ons bellen”, adviseert Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.