© Joren De Weerdt

“Als we één jongere kunnen helpen, is het de moeite waard”

Als er voldoende vrijwillige therapeuten worden gevonden, opent volgend jaar in Zandhoven een TEJO-huis waar jongeren tussen 10 en 20 jaar terechtkunnen voor gratis therapeutische begeleiding. Op 11 december is er een infoavond.

kristin matthyssen

Op 8 november was er in het kader van de Warmste Week een herdenkingscafé voor Chiara, die twee jaar geleden op haar 16de uit het leven stapte. De opbrengst gaat naar TEJO, wat staat voor Therapeuten voor Jongeren.

De grote droom van Chiara’s ouders Tim Peeters en Niki Geentjens is om ook in Zandhoven een TEJO-huis op te richten waar jongeren laagdrempelig, anoniem en gratis terechtkunnen voor professionele begeleiding. Momenteel zijn er in onze provincie al TEJO-huizen in Antwerpen, Brasschaat, Schoten, Kalmthout (in oprichting), Lier en Turnhout.

“De gemeente Zandhoven en politiezone Zara steunen het idee, en de grote opkomst op het herdenkingscafé maakte duidelijk dat veel mensen dit belangrijk vinden en het initiatief omarmen. Vorige woensdag hadden we een gesprek met Ingrid De Jonghe, de oprichtster van de TEJO-huizen”, vertelt Tim Peeters. “We hebben haar kunnen overtuigen dat Zandhoven voldoende centraal gelegen is voor de schoolgaande jongeren uit de omgeving. Naast het VTI in Zandhoven, zouden ook leerlingen van het KVRI van Vorselaar – waar Chiara naar school ging – en jongeren uit Malle, Schilde en Nijlen hier terechtkunnen.”

De gemeente is bereid om een goed met het openbaar vervoer bereikbare locatie ter beschikking te stellen. De grootste uitdaging wordt nu voldoende vrijwilligers te vinden om het TEJO-huis open te houden. Het kan best drie dagen per week gedurende twee uur bereikbaar zijn, waarbij telkens minimum twee tot drie therapeuten en drie onthaalmedewerkers ter beschikking staan.

Direct vijf psychotherapeuten

“Een eerste oproep op Facebook leverde meteen vijf psychotherapeuten op die zich enkele uurtjes per week willen engageren. Een pool van tien zou ideaal zijn. TEJO vraagt wel minstens een bachelor- of masteropleiding. We zoeken ook nog een zestigtal vrijwilligers voor het onthaal.”

TEJO is een onafhankelijke vzw die oplossingsgericht werkt. “Als wij één jongere echt geholpen hebben, is het voor ons de moeite geweest. De zoektocht naar hulp is niet eenvoudig.”

Of ze zelf op die lange wachtlijsten zijn gebotst met hun dochter? “Nee, omdat haar toestand zo acuut was. Maar na haar overlijden was er nog een vriend van haar die het psychologisch zwaar kreeg, en die nergens op korte termijn terechtkon. Wij kennen ook iemand van hier die naar TEJO Antwerpen gaat.”

Infosessie geïnteresseerde vrijwilligers/therapeuten, 11/12, 19u, gemeentezaal Pulderbos, Dorp 12, zandh@helptjongeren.be. Vragen over zelfdoding? Dan kan u terecht op het gratis nummer 1813