Oekraïense soldaten nemen Russische posities nabij de stad Avdiivka onder vuur.
Foto: AP

Russische leger rukt 5 kilometer op en neemt strategische dorp Otsjeretyne grotendeels in

In de provincie Donetsk heeft het Russische leger een bres in het front geslagen en het dorp Otsjeretyne grotendeels ingenomen. Otsjeretyne ligt in de buurt van de stad Avdiivka, die de Russen in februari nog veroverden. "De Russen zoeken constant naar zwakke plekken in het front, om daar te kunnen toeslaan", zegt Ruslandkenner Marijn Trio. 

Rusland heeft een opvallende hoeveelheid terrein gewonnen aan het Oekraïense front. De Russische troepen zijn erin geslaagd om in een periode van 10 dagen ongeveer 5 kilometer op te rukken richting Otsjeretyne, een dorpje waar voor de oorlog zo'n 3.000 mensen woonden en dat nu zo goed als verlaten zou zijn.

Het dorp zou grotendeels veroverd zijn door het Russische leger. Op beelden die circuleren is ook te zien hoe soldaten een Russische vlag hijsen in Otsjeretyne. De Oekraïners geven toe dat Rusland het zuiden van het dorp heeft veroverd, maar zeggen dat ze het dorp nog steeds in handen hebben en dat de situatie onder controle is.

Hoe de Russen zo snel konden oprukken, is niet helemaal duidelijk. Ruslandkenner Marijn Trio schrijft het Russische succes toe aan de acute tekorten aan zowat alles in het Oekraïense leger. "Sinds de verovering van de stad Avdiivka in februari hebben de Russen dan ook langzaamaan vooruitgang geboekt in het oosten", legt Trio uit. "Soldaten met drones gaan voortdurend op zoek naar zwakke punten in de verdedigingslinie, om daar te kunnen toeslaan."

De Russen nemen die regio van het front ook zwaar onder vuur. Door de inname van Avdiivka kan de artillerie doelwitten dieper in Oekraïens grondgebied raken, zonder daarvoor de duurdere langeafstandsraketten nodig te hebben. Het Russische leger zet ook systematisch vernietigende glijbommen in tegen de Oekraïense troepen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski riep zijn westerse bondgenoten al meermaals op om nieuwe munitie en ander materiaal naar zijn land te sturen. Onlangs keurden de Verenigde Staten een nieuw hulppakket van 61 miljard dollar goed. De eerste steunpakketten zouden binnen enkele dagen al toekomen.

Foutgelopen aflossing?

De gedeeltelijke inname van Otsjeretyne zou ook aan een foutgelopen aflossing binnen het Oekraïense leger kunnen liggen. Volgens de Britse krant The Telegraph werd Otsjeretyne al lange tijd verdedigd door de 47e Brigade van het Oekraïense leger. Er was een wissel voorzien met de 115e Gemechaniseerde Brigade, maar die zou nooit zijn komen opdagen.

Toen bleek dat het gebied verlaten was, zouden de Russen gemakkelijk hebben kunnen oprukken richting Otsjeretyne. Nadat bekend was geworden dat de 115e Gemechaniseerde Brigade er niet was, zou de 47e Brigade zijn teruggekeerd om de verdere Russische opmars tegen te houden. 

VRT NWS kon contact opnemen met een lid van de 115e Gemechaniseerde Brigade. Dat lid bevestigt dat er een wissel was met een "beter uitgeruste brigade" binnen het leger, maar ontkent dat de soldaten het terrein onverdedigd hebben achtergelaten. Het verhaal van de foutgelopen wissel wordt ook noch door Oekraïne, noch door Rusland aangehaald.

"Niet de grote ommezwaai"

Volgens Trio betekent de gedeeltelijke inname van Otsjeretyne niet meteen de grote ommezwaai van de oorlog in het oosten. "Het is belangrijk om te benadrukken dat de Russen nu een lange, smalle strook land moeten verdedigen", legt Trio uit. "Dat is militair gezien niet handig, want langs de zijden van die strook behouden de Oekraïners wel de controle."

Toch is het een strategisch interessante overwinning voor Rusland. "Het dorp ligt op de lijn richting Pokrovsk, dat als logistiek kruispunt en militaire verzamelplaats dient voor het Oekraïense leger. De stad wordt onder meer gebruikt om soldaten en materiaal te verplaatsen, vanwege de transportverbindingen met hoofdstad Kiev."

Ondertussen heeft het Oekraïense leger ook aangekondigd dat het zijn Amerikaanse Abrams-tanks gedeeltelijk zal terugtrekken van de frontlinie. Door de constante aanvallen met Russische drones zou het niet mogelijk zijn om de tanks in te zetten. De drones zouden heel wat schade toebrengen aan de tanks, die ongeveer 10 miljoen dollar per stuk kosten. 

Oekraïne trekt zijn Amerikaanse Abrams-tanks gedeeltelijk terug, omdat Russische drones te veel schade aanrichten.
Foto: Reuters

Meest gelezen