CULTUURTIPS NON-FICTIEBOEKEN

Het relaas van een atheïst, én van een nieuwe gelovige. Dit zijn de beste non-fictieboeken van het moment

Salman Rushdie schreef ‘Mes’, over de aanslag op zijn leven.© AP

Sommige onderwerpen verdienen onze langere aandacht. We selecteren voor u graag de interessantste non-fictieboeken die u helpen de wereld beter te begrijpen.

DSL
NON-FICTIE

SALMAN RUSHDIE

Mes

Twee jaar nadat schrijver Salman Rushdie in New York nipt een aanslag heeft overleefd, maakt hij in Mes een stand van zaken op. Mes gaat naar de essentie. Het boek is een indringend, bij momenten rauw, klinisch verslag van een gevecht op leven en dood, een zelfportret, een vijfsterrenboek als ultieme daad van verzet. Je komt álles te weten: Rushdie-kenner Filip Rogiers las het boek en is diep onder de indruk.

Pluim, 216 blz.

Lees hier de recensie en lees hier het interview met Salman Rushdie, “Ik blijf atheïst. Ik werd niet gered door engelen, maar door dokters”. Of luister hier naar DS Vandaag waarin Filip Rogiers vertelt over het boek en het interview.

GESCHIEDENIS

PETER SCHOLLIERS, KOENRAAD VERBOVEN, INGE GEYSEN, JOERI JANUARIUS, MICHÈLE GALAND, ALAIN DIERKENS EN VIKTORIA VON HOFFMANN

Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen

Een beeld zegt meer dan woorden, en dat geldt zeker voor objecten. Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen biedt een frisse en originele kijk op de geschiedenis van onze regio. De mooi vormgegeven bundel is een uitgebalanceerde selectie, op verschillende vlakken. Beginnen doen de samenstellers (meer dan negentig archeologen, (kunst)historici en letterkundigen) circa 500.000 jaar geleden, om te eindigen met de Belgische biercultuur. De geografische spreiding – van Varsenare tot Virton – is optimaal. Dit boek nodigt uit tot bladeren en verwonderen.

Lannoo, 560 blz.

Lees hier de recensie.

NON-FICTIE

CHRISTOPHE VEKEMAN

Tot God

Hoeveel waarheid schuilt er in de fundamenten van het christelijke geloof? Die vraag onderzoekt schrijver en columnist Christophe Vekeman in Tot God, een inspirerend verslag van zijn worsteling met het (on)geloof. Als in een koortsdroom beschrijft hij de aarzeling, schaamte, verwarring en eenzaamheid die hij daarbij ervaart. Voor wie zich graag laat meevoeren door zijn gedachtegang - vol gezangen, psalmen, visioenenn denkbeeldige preken en dialogen met muzikanten en schrijvers - vormt deze religieuze coming of age hemelse lectuur.

Arbeiderspers, 272 blz.

Lees hier de recensie en lees hier het interview met Christophe Vekeman en Kristien Hemmerechts.

FILOSOFIE

LIEKE ASMA

Blinde vlekken. Hoe impliciete vooroordelen je (mis)leiden

Hoe komt het dat mensen onbewust en onbedoeld anderen discrimineren; dat ze – zelfs met de beste intenties – toch anderen ongelijk kunnen behandelen en benadelen? Deze vraag stelt de Nederlandse psycholoog en filosoof Lieke Asma in Blinde vlekken. Hoe impliciete vooroordelen je (mis)leiden. Ze neemt de lezer mee in logisch opgebouwde, grondig beargumenteerde hoofdstukken, waar de ene vraag de andere opvolgt. Telkens overloopt ze het bestaande wetenschappelijke onderzoek, waarvan ze de meerwaarde en beperkingen aanstipt. Blinde vlekken is een genuanceerde en scherpe uiteenzetting over de interne psychische processen die mee bepalen hoe we handelen en kiezen.

Boom, 240 blz.

Lees hier de recensie.

ESSAYS

ANTON JÄGER

Hyperpolitiek. Extreme politisering zonder politieke gevolgen

Veggie eten is progressief en wie mails met ‘zij/haar’ ondertekent heet een wokie. Het nettoresultaat van deze doorgedreven politisering is een schreeuwerige cultuurstrijd die alles en iedereen op de links-rechtsas positioneert. Politiek historicus Anton Jäger spreekt van hyperpolitiek. Hij contrasteert de huidige hyperpolitiek met de vroegere massapolitiek en staat stil bij de tussenliggende periode waar het postpolitieke neoliberalisme domineerde. Jäger schrijft compact, onderbouwt zijn geschiedschrijving met een grote feitenkennis, argumenteert helder en dropt tussendoor spitse oneliners.

Athenaeum, 128 blz.

Lees hier de recensie en lees hier het interview met Anton Jäger.

GESCHIEDENIS

LISA DEMETS

Breydel

Lisa Demets duikt in de middeleeuwse kronieken, op zoek naar sporen van de historische figuur Jan Breydel. Ze beperkt zich niet tot het schrijven van een eenduidige geschiedenis, maar illustreert vooral hoe de vele verhalen op een grillige manier tot stand gekomen zijn. De ‘ware’ Breydel staat dus niet op, maar dat drukt de pret niet. Want Demets schrijft niet alleen een familiekroniek over de vele Breydels, de familie fungeert als springplank naar de brede geschiedenis van de veertiende eeuw. Breydel is vlot leesbaar, ondanks de complexe achtergrond. De unieke inkijk in de werkwijze van historici maakt van het boek een uitblinker binnen zijn genre.

Vrijdag, 288 blz.

Lees hier de recensie.

MEMOIR

CHANTAL AKERMAN

Mijn moeder lacht

In het ontroerende Mijn moeder lacht staat de complexe band tussen Chantal Akerman en haar moeder centraal: moederhaat-liefde. In 2013 vliegt de filmmaker van New York naar Brussel om er in een claustrofobisch klein appartement te zorgen voor haar terminaal zieke moeder. Tussen het zorgen door trekt ze zich terug in een kamertje om te schrijven over haar kindertijd en haar leven. En vooral over de tegenstrijdige gevoelens die ze heeft voor haar moeder. Mijn moeder lacht is direct, levendig proza, waardoor je als lezer dicht op Akermans huid zit, al helemaal door de vele filmstills en familiefoto’s in dit persoonlijke boek.

Koppernik, 216 blz.

Lees hier de recensie.

NON-FICTIE

JOSEPH ROTH

Tussen de legers. Grensreportages

De Joods-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939) maakte als jonge journalist reportages in het onrustige Heanzenland, het grensgebied tussen Oostenrijk en Hongarije. Later ook aan de turbulente Pools-Russische grens, en in zijn geboortestreek Galicië. Zijn verzamelde grensreportages zijn nu vertaald en gebundeld in Tussen de legers. Grensreportages, met krachtige illustraties van kunstenaar Koen Broucke. De parallellen met de oorlog Rusland-Oekraïne en het geweld in Gaza zijn onmiskenbaar en de existentiële vragen die Roth opwerpt overbruggen moeiteloos een volle eeuw.

Van Oorschot, 64 blz.

Lees hier de recensie.

GESCHIEDENIS

ANTHONY BALE

Op reis in de Middeleeuwen

Ook in de zogenaamde ‘duistere’ middeleeuwen gingen ze op reis. Anthony Bale, professor Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit van Londen, neemt in zijn boek tal van boeiende middeleeuwse reisgidsen en kronieken als uitgangspunt om een route uit te stippelen die van Engeland tot in China loopt. Bale doet je levendig de euforie en nervositeit van het vertrek beleven, de verwachting en verbazing onderweg, maar ook de ergernis wanneer de realiteit minder idyllisch is dan voorgesteld in de reisgids. Hij is een uitstekende gids voor een reis langs bruisende bazaars en parelende stranden.

Balans, 384 blz.

Lees hier de recensie.

GESCHIEDENIS

BERT GOVAERTS

Erfgoed op de vlucht

Bert Govaerts beschrijft meeslepend hoe Belgische kunst uit de klauwen van de nazi’s bleef. De nazi’s drongen sterk aan om schilderijen uit Antwerpen en Brugge in een kasteel in de Ardennen te stockeren. En dat was niet eens om ze te roven. Govaerts harkt zijn informatie bijeen uit tal van archieven en regionale kranten, en slaagt erin al die feiten samen te brengen in een kleurrijke en meeslepende vertelling. Vanaf de eerste pagina’s weten we dat we bij hem in goede handen zijn dankzij zijn kennis van de politieke situatie, de plaatselijke gezagsdragers en de opmars van het Duitse leger.

Manteau, 208 blz.

Lees hier de recensie.