De dierenmarkt in Mol.© BERT DE DEKEN

Vlaams Parlement heeft beslist: Molse dierenmarkt mag niet wekelijks doorgaan, maar wel 8 keer per jaar

Mol -

De commissiezitting over de codex dierenwelzijn in het Vlaams Parlement is afgerond. Het voorstel om de dierenmarkt wekelijks te behouden, werd door de commissie verworpen. Vorige week trok een delegatie van het Molse gemeentebestuur, de marktcommissie en lokale horeca nog naar het Vlaams Parlement om de petitie voor het behoud van de dierenmarkt te overhandigen.

Stef Geeraerts

Vanochtend stemde het Vlaams Parlement over de nieuwe codex Dierenwelzijn, die de verkoop van dieren op markten verbiedt. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kende eerder al wel een uitzondering toe, waardoor de markten nog acht keer per jaar georganiseerd mogen worden.

Vorige week trok een delegatie van het Molse gemeentebestuur, de marktcommissie en lokale horeca nog naar het Vlaams Parlement om de petitie voor het behoud van de dierenmarkt te overhandigen. De teller stond toen op 4.415 handtekeningen, maar ook nu loopt de actie nog door. Vlaams Belang diende eerder deze week een verzoekschrift in voor het behoud van de dierenmarkt, dat ook apart behandeld wordt door de commissie.

Codex vormt kers op de taart

Minister Weyts begon de commissiezitting met de overtuiging van de ambitie om vooruitgang te boeken op vlak van dierenwelzijn. “We bespreken vandaag een werkstuk dat de kers op de taart vormt voor dierenwelzijn. Het is het resultaat van veel dialoog en discussie om vooruitgang te boeken, maar zowel de kers als de taart is niet volmaakt”, zegt minister van dierenwelzijn Ben Weyts. Het is een resultaat van veel discussie en compromissen om vooruitgang te boeken, maar niet in optimale omstandigheden. Ik aanvaard dat er onvolkomenheden zijn, maar ik boek wel vooruitgang”

Ook wat betreft de Molse dierenmarkt, kwam Weyts met een verklaring. “We hebben de logica gevolgd van het eerdere verbod op de verkoop van honden en katten op dierenmarkten om impulsaankopen in te perken. Daarnaast zorgen de transporten voor veel stress. Wat geldt voor honden en katten, geldt ook voor kippen, konijnen en andere dieren. Als je een dier wil aanschaffen, kun je beter naar een asiel of dierenspeciaalzaak gaan. Het is vandaag perfect mogelijk dat Mozes naar de berg gaat in plaats van andersom. We tonen pragmatisme voor tentoonstellingen en jaarmarkten die mogen blijven bestaan. Ook dierenmarkten mogen nog acht keer per jaar doorgaan, maar we moeten ergens de lat leggen. Er zijn trouwens al verschillende gemeenten die zelf hebben besloten om de dierenmarkt niet meer te organiseren.”

Weinig overleg

Meyrem Almaci (Groen), betreurt dat er weinig overleg geweest is met de handelaars. “De codex is een zure kers op een onvolmaakte taart. Vorige week sprak een marktkramer van uw partij me aan over het gebrek aan overleg. Als u zelf zegt dat de codex het resultaat is van intensief overleg met verschillende partijen, is dat toch opmerkelijk. De dierenmarkt in Mol acht keer organiseren, is mossel noch vis”, zegt Almaci.

”We hadden liever duidelijkheid gezien. Impulsaankopen online en op markten vormen samen met het vervoer van de dieren echt een probleem. Over het feit of er al dan niet overleg met de verschillende partijen heeft plaatsgevonden, ga ik me niet uitspreken. Wel willen we de principiële benadering onderschrijven om te stoppen met dierenmarkten en naar een uitdovend beleid gaan.”

Tijdens de commissie nam ook Vlaams Parlementslid Bart Dochy (CD&V), die ook opkomt voor het behoud van de dierenmarkt in Rekem, het woord om zich uit te spreken voor het behoud van de dierenmarkt. “We moeten als Vlaamse overheid respect hebben voor culturele gebruiken en hobby’s waar mensen zorgvuldig met dieren omgaan”, zegt Dochy.

“Het is spijtig dat de codex hier geen onderscheid in maakt. Evolutie is iets anders dan als keizer-koster aan te geven hoe ver iets kan gaan en op welke termijn dit moet gebeuren. Laat volksgebruiken gewoon bestaan. Als je daar als overheid op ingrijpt, is dat betuttelend. Vooral in Vlaanderen weegt dat zwaar op het gemoed van mensen, omdat de markt een absolute meerwaarde is. Er komen wekelijks verschillende handelaars samen op de dierenmarkt. Het is belangrijk om het sociale gebeuren van de markt te behouden.

“Als de markt verdwijnt, vrezen we voor meer verhandeling naar Wallonië, waar de markt wel nog mag plaatsvinden. Op de markten is er niets te verbergen omdat er een dierenarts aanwezig is, die alles controleert. Door de markt wekelijks te organiseren, worden impulsaankopen net vermeden, omdat mensen dan een weloverwogen keuze kunnen maken. Het is waanzinnig als dierenmarkten verboden worden vanaf 1 januari als er geen problemen zijn”, besluit Dochy.

Els Sterckx van Vlaams Belang diende eerder deze week een wijziging van het wetsontwerp in. “In het decreet dat nu voorligt, worden nog acht markten voorzien, maar we willen de gespecialiseerde markten, waar ook een dierenarts aanwezig is, behouden”, licht ze toe. “Anders riskeren we dat mensen thuis dieren gaan verkopen en hebben we geen controle over de omstandigheden waarin dieren worden verkocht. Het gemeentebestuur van Mol geeft aan dat er geen overleg is geweest met u (minister Weyts red.). Als de markt toch zou verdwijnen, moet er een redelijke overgangstermijn worden gezocht.”

Na de debatten werd overgegaan tot de stemming van de gehele codex. Negen parlementsleden stemmen voor, één tegen en vijf onthoudingen. De vraag van Vlaams Belang om een volledige uitzondering op de Molse dierenmarkt toe te kennen werd weggestemd. Het is nu nog wachten op de definitieve beslissing die binnen enkele weken tijdens de plenaire parlementszitting gestemd wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen