© AFP

Oranje weer boven? ‘Koeman-babes’ geven Nederland weer kleur

Nederland heeft vanavond in Gelsenkirchen genoeg aan een punt tegen Duitsland om zich bij de beste vier landen van de Nations League te plaatsen. Het is bij onze noorderburen weer helemaal ‘Oranje boven!’ na de 3-0-zege in de heenmatch vorige maand en de verdiende winst tegen wereldkampioen Frankrijk (2-0) afgelopen vrijdag.

Michaël van Damme

Nederland is weer trots op zijn nationale ploeg en dat is al even geleden. Na de derde plaats op het WK 2014 ging het steil bergaf en kleurden onze noorderburen niet langer Oranje als er internationaal werd gevoetbald, maar schaamrood.

Holland ontbrak op het voorbije EK én WK en bereikte in de zomer van 2016 de bodem met een 26ste plaats op de landenranking van de FIFA. Maar intussen is het weer opgeklommen naar de vijftiende plaats.

De wonderdokter heet Ronald Koeman. In het voorjaar begon de nieuwe bondscoach aan het herstelproces. Robben en Sneijder zwaaiden af als international en ruimden plaats voor een nieuwe generatie onder aanvoering van Virgil van Dijk.

Analist Aad de Mos doopte die lichting vrijdag de Koeman-babes. Een naam waarin we ons konden vinden na de 2-0-zege van vrijdag tegen Frankrijk. Nederland speelde een sexy wedstrijd en won verdiend tegen de apathische wereldkampioen. Depay maakte de pret compleet door diep in de blessuretijd met een panenka de eindstand vast te leggen.

Een maand eerder had Nederland in eigen huis ook al Duitsland geklopt voor de Nations League. Tegen Frankrijk was Nederland negentig minuten dominant. Het speelde met lef en kreeg het publiek in De Kuip achter zich. Wijnaldum had eindelijk zijn vorm van bij Liverpool meegebracht, Frenkie de Jong is een talent om jaloers op te zijn.

“We vormen weer een hecht team, net als op het WK 2014”, zei Wijnaldum. “Daar hebben we hard voor gewerkt. Niet alleen de spelers, ook de bondscoach en de directie van de Voetbalbond.”

© Photo News

Samen spelletjes spelen

Dit voorjaar brak de Nederlandse nationale ploeg met een traditie van dertig jaar en ruilde het vertrouwde hotel in Noordwijk voor de accommodatie van de voetbalbond in Zeist. Een beetje zoals de Rode Duivels in Tubeke. “Daar hebben we een gemeenschappelijke ruimte, waar we samen kunnen zijn en spelletjes spelen”, verklapte Wijnaldum. “We zijn allemaal van dezelfde generatie en hebben dezelfde interesses. We doen het samen. Dat zie je terug op het veld.”

Met de zege tegen Frankrijk heeft Nederland in groep 1 Duitsland veroordeeld tot degradatie naar de B-divisie. Dankzij die prestatie is Oranje ook reekshoofd tijdens de loting voor de kwalificaties voor het EK 2020. De beste tien van de twaalf landen uit de A-divisie belanden in pot 1. Nederland kan vanavond de klus helemaal afmaken door minstens een punt te pakken op bezoek bij Duitsland. In dat geval winnen onze noorderburen de groep des doods en mogen ze komende zomer het eindtoernooi spelen. Het is nog geen EK of WK, maar het zou Oranje wel weer kleur geven.

© REUTERS